România, ”povestea de succes” în urma pandemiei din Europa: studiul care uimește pe toată lumea
Un nou studiu publicat de Eurostat cu referire la situația locurilor de muncă pierdute în pandemie poziționează România într-o poziție uimitoare.
Dincolo de bolnavii și decesele cauzate de Covid-19, foarte mulți oameni sunt îngrijorați de efectele economice ale acestei perioade. Mulți oameni își pierd locul de muncă, un număr mare de afaceri intră în faliment, iar ajutorul din partea autorităților este infim spre inexistent în majoritatea cazurilor.
Cu toate acestea, comparativ cu situația din restul Europei, România se află într-o poziție privilegiată. În țara noastră, au avut loc cele mai puține concedieri temporare, unui număr mic de angajați li s-a redus programul de lucru și nu foarte mulți au intrat în șomaj. Aceasta este concluzia unui raport publicat în această săptămână de Eurostat, sintetizat în graficele de mai jos.
Cele mai multe țări din Uniunea Europeană au fost însă semnificativ mai îngenunchiate de consecințele economice ale pandemiei. Într-o situație foarte tristă se află muncitorii din Spania, Italia, Cipru, Irlanda și Grecia.
În mod absolut previzibil, cele mai mare riscuri privind locul de muncă s-au manifestat în HoReCa. Industria hotelieră și de alimentație publică a fost lovită global. Cei mai afectați au fost muncitorii temporari, tinerii între 16 și 24 de ani și persoanele cu abilități profesionale scăzute.
Pentru că așa se întâmplă tot timpul, într-o situație foarte dificilă se află cei mai săraci, cu locuri de muncă entry-level. Aceștia au cea mai mare șansă să-și piardă locul de muncă, de aproximativ. Riscul este de aproximativ două ori mai mare comparativ cu oameni cu venituri medii sau mari.
Din motive greu de înțeles, România s-a poziționat pe locul trei în topul statelor cu cea mai mică probabilitate de pierdere a locului de muncă, cu o valoare de aproximativ 3%. Pe primele două locuri s-au situat Cehia și Slovacia, iar după noi urmează Danemarca, Bulgaria și Polonia.