17 iun. 2020 | 09:30

România, părăsită de români: gravitatea situației din țară, în statistici clare

ACTUALITATE
România, părăsită de români: gravitatea situației din țară, în statistici clare

În cadrul unui raport publicat recent de Le Figaro, se atrage atenția în detaliu asupra situației îngrijorătoare în care se află România, când vine vorba de emigrație.

În urmă cu aproximativ un an, citeam un studiu care atrăgea atenția asupra faptului că doar Siria, o țară aflată în război, are mai mulți emigranți decât România. În rest, la numărul de oameni care au decis să-și părăsească țara mamă pe termen lung sau pentru totdeauna, suntem înaintea tuturor. Între timp, lucrurile nu au făcut decât se înrăutățească.

„Emigraţia din România a crescut cu 287% în perioada 1990-2017, conform raportului privind migraţia şi plecarea specialiştilor, publicat în octombrie 2019 de Banca Mondială. Conform aceluiaşi raport, peste 27% dintre angajaţii români care au specializări universitare locuiau în afara ţării în anul 2017. Iar exodul continuă”, observă jurnalistul Paul Cozighian într-un material publicat în cotidianul Le Figaro sub titlul „România se goleşte de forţele active”.

Situația îngrijorătoare este confirmată și de analiștii și experții românia. „Este îngrijorător în principal exodul profesioniştilor din domeniul sănătăţii. Deoarece remunerarea nu este singura motivaţie a plecării lor. Medicii tineri pleacă – categoric pentru a obţine noi calificări -, dar în principal pentru a fugi de un sistem spitalicesc român feudal, aflat la discreţia unui grup de circa 250 de patroni, adevăraţi «guru», cu susţinere în lumea politică, ei controlând resursele şi hotărând totul”, atrage atenția Sorin Ioniță, analist la Institutul Expert Forum.

Lucrurile par să nu se îmbunătățească prea curând și din cauza faptului că nu pleacă doar oameni săraci din țără, în contrast cu situația de acum un deceniu, de exemplu. „Şi cuplurile tinere părăsesc ţara.”Chiar dacă au deja o situaţie bună, un loc bun de muncă, decid să plece din cauza lipsei infrastructurii, nivelului slab de organizare a educaţiei, sistemului de sănătate, precum şi a lipsei legăturilor prin autostrăzi. Preferă să le ofere un orizont mai bun copiilor lor, iar acest lucru este foarte dureros pentru România…”, atrage atenția Cătălin Teniță, cofondator al ONG-ului Geeks for Democracy.

Iar dacă vrei o cifră tristă, ai în vedere natalitatea internă și externă. Numărul nou-născuţilor a trecut de la 400.000 la sfârşitul anului 1989 (în momentul căderii regimului comunist) la 180.000 în 2018. De atunci, numărul copiilor născuţi de părinţi români în străinătate depăşeşte numărul naşterilor din România, conform Le Figaro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele