09 sept. 2020 | 09:30

România, lider în Europa la decese din cauza poluării: cât de gravă este situația

ACTUALITATE
România, lider în Europa la decese din cauza poluării: cât de gravă este situația

Ignoranța autorităților române față de problema poluării a dus la o situație cât se poate de îngrijorătoare. România este pe primul loc în Europa la decese din această cauză.

La nivelul întregii Uniuni Europene, problema poluării este una foarte serioasă. Al optulea deces este cauzat de o afecțiune legată de poluarea mediului înconjurător, conform unui nou studiu realizat la nivelul țărilor membre UE. Partea și mai tristă este că cea mai gravă situație este în România. Dacă vrei să vezi partea plină a paharului, până nu demult, situația era și mai gravă în România, dar acum a rămas la nivelul de jalnică.

Peste 400.000 de persoane mor anual în Uniunea Europeană ca urmare a poluării aerului. Acesta este rezultatul unui raport prezentat la Copenhaga de Agenția Europeană de Mediu. În document sunt analizate date privind influența mediului înconjurător asupra sănătății și bunăstării europenilor. Potrivit studiului, în Europa poluarea aerului ar fi, ca și până acum, cea mai mare amenințare la adresa sănătății din partea mediului.

La nivelul întregi Europe, în ultimii 30 de ani, au fost înregistrate îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește poluarea. În timp ce, în 1990, numărul victimelor era de un milion, acum discutăm de doar 400.000.

Deși ai considera-o neglijabilă, poluarea fonică este o altă problemă gravă în societatea actuală. Aceasta se află locul al doilea la victime, cu aproximativ 12.000 de decese premature. Schimbările climatice, prin efectele lor, caniculă și inundații, joacă de asemenea un rol important când vine vorba de decese care ar fi putut fi evitate.

Agenția a mai identificat și alți factori de pericol. Lista include compușii chimici, rezistența anumitor microbi la tratament, cauzată de utilizarea excesivă a antibioticelor și, nu în ultimul rând, contaminarea apei potabile. Iese în evidență de asemenea deosebirea clară dintre țările din estul și cele din vestul Europei. În multe țări est-europene, rata morților premature provocate de factori de mediu ar fi mult peste cea din vestul Europei.

România este pe primul loc. Nu mai puțin de 20% dintre decese sunt cauzate de factori de mediu. La polul opus, cu 10% dintre decese corelate cu probleme de poluare, se află Danemarca și Suedia.

Cercetările se bazează pe date din 2012 ale Organizației Mondiale a Sănătății privind cauzele deceselor și îmbolnăvirilor. Potrivit OMS, cam 13% din decesele anuale din UE – adică 630.000 de morți premature – ar fi provocate de factori de mediu, adică ar putea fi evitate. Cauzele de deces cele mai frecvente sunt cancerul, bolile de inimă și atacurile cerebrale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele