Adevărul despre cum România a interzis exportul de grâu: 90% din cotă a plecat deja
Autoritățile românești au anunțat că interzic exportul mai multor produse (printre care și biscuiți), însă asta nu înseamnă că alte state vor fi afectate în mod exagerat.
Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a anunțat joi seară că interzice exportul din România, către state din afara Uniunii Europene, a unei serii de produse agroalimentare. A devenit prima țară care a impus asemenea măsuri restrictive. Vorbim despre cereale precum grâu, orez, orz, soia, porumb, făină, zahăr, produse de patiserie și ulei, dar și despre biscuiți. Măsura este valabilă pe toată perioada stării de urgență.
Decizia ar putea stârni preocupări legate de aprovizionare alimentară globală. S-a pus problema că interdicția ar afecta o serie de state care depind de produsele oferite de țara noastră. Realitatea este un pic diferită.
Acest lucru îl arată și o analiză Bloomberg, care spune că decizia României este, în mare parte, una simbolică. România este al doilea cel mai important exportator de grâu din Europa. Totuși, țara noastră deja a recoltat și vândut o foarte mare parte a recoltei din acest sezon. Potrivit estimărilor UkrAgroConsult, mai puțin de 1% dintre exporturile UE vor fi afectate.
România nu mai exportă biscuiți, dar asta nu va afecta prea mult restul lumii
Experții spun că ar fi vorba, de fapt, despre un fenomen cunoscut sub numele de „protecționism al mâncării”. Asta spune Sergey Feofilov, director general în cadrul UkrAgroConsult, companie de consultanță în agricultură din Kiev. Potrivit acestuia, decizia ar fi un semn că producătorii mondiali majori de alimente se tem în legătură cu propriile stocuri, pe măsură ce oamenii își fac provizii pe timp de pandemie.
Decizia luată de autoritățile române nu va afecta prea tare alte state pentru că, de exemplu, a livrat deja mai mult de 90% din grâul preconizat să fie exportat în afara UE în sezonul care a început în iulie, conform datelor guvernamentale și cele oferite de UkrAgroConsult.
Principalele state care primesc cereale de la România sunt cele din Africa de nord și Orientul Mijlociu, care nu dispun de solurile și climatul necesar pentru ca aceste plante să crească în mod corespunzător. România este unul dintre cei mai impotanți exportatori din Egipt, dar vinde astfel de produse și în Iordan, Coreea de Sud sau Sudan.