21 aug. 2020 | 14:23

Cel mai de temut robot din filmul Terminator poate deveni realitate

ACTUALITATE
Cel mai de temut robot din filmul Terminator poate deveni realitate

Un inginer al armatei SUA care lucrează în robotică spune că proiectul său este inspirat direct din T-1000, un personaj robot din blockbuster-ul „Terminator 2” al lui James Cameron din 1991. Cercetătorii armatei lucrează astfel la un material de autovindecare, care va conduce la tehnologia ecranizată în celebrul film.

Frank Gardea, inginer aerospațial al Laboratorului de Cercetare al Comandamentului de Dezvoltare a Capabilităților Armatei (CCDC), conduce un proiect de dezvoltare a roboticii din materiale flexibile, autoreparatoare și autoconfigurante, potrivit Military.com.

O tehnologie SF devenită realitate

Gardea are în vedere dronele autoreparatoare și alte aeronave, dar scopul final este o mașinărie cu „caracteristicile de reconfigurare ale personajului T-1000 din filmul de la Hollywood”.

Până în prezent, echipa lui Gardea a dezvoltat un polimer flexibil, tipărit 3D, care poate fi programat pentru a-și aminti și a reveni la o anumită formă. De asemenea, materialele din care este realizat pot fi topite și refolosite în mod repetat.

În cadrul cercetărilor timpurii, primul material de tip epoxidic 3D poate răspunde la stimuli, iar cercetătorii speră că într-o bună zi vor avea inteligență încorporată, care îi permite să se adapteze mediului său fără niciun control extern, potrivit unui comunicat de presă de la Laboratorul de Cercetare al Comandamentului Dezvoltării Capabilităților Armatei (CCDC).

Deocamdată, materialul poate răspunde la schimbările de temperatură și lumină, dar echipa speră să lărgească această gamă de declanșatoare, îmbunătățind totodată măsura în care se poate reconfigura și repara singur.

În lumea reală, aplicarea unui stimul de temperatură nu este la fel de ușoară sau practică, așa că au introdus sensibilitatea la lumină, deoarece este mai ușor de controlat și aplicat de la distanță, a spus Gardea în comunicat.

Deocamdată, Gardea spune că echipa a făcut „un prim pas pe un traseu foarte lung spre realizarea posibilității științifice pentru platformele viitoare”.