Proiectul revoluționar făcut în România: robotul care curăță spitalele de bacterii
Acest robot de dezinfecție, creat de români, va înlătura virusuri și bacterii de pe suprafețe, prin intermediul radiațiilor.
Laboratorul de cercetare și dezvoltare Modulab din București a creat primul prototip funcțional de robot autonom care va juca un rol important în procesul de dezinfectare al suprafețelor. Utilizarea radiațiilor UV-C în distrugerea agenților patogeni a fost dovedită anterior în multe studii, inclusiv în cele pentru combaterea noului coronavirus.
În esență, acesta se poate realiza dezinfecția fără contact, cu ajutorul radiației UV-C. Noul robot autonom de dezinfecție este echipat cu tuburi fluorescente UV-C cu flux ridicat, ceea ce îi permite să poată distruge orice virusuri, bacterii și fungi, ca urmare a acțiunii radiațiilor ultraviolete asupra ADN-ului și ARN-ului acestora.
Acest robot autonom de dezinfecție ar fi extrem de util în spitale
Potrivit lui Paul Popescu, fondatorul Modulab, prototipul este „testat și funcțional”. „Dacă există cerere și investitori interesați, suntem pregătiți să îl producem”, mai spune acesta.
Echipa Modulab a dezvoltat prototipul într-un timp record. De fapt, specialiștii au adaptat o platformă robotică autonomă de transport pe care deja o aveau construită pentru depozite inteligente.
Astfel, robotul inteligent poate evita obstacole fixe sau mobile și poate naviga orice suprafață complet autonom sau operat de la distanță. Noul robot care poate fi folosit pentru dezinfecție fără contact este rezultatul demersului inițiat de echipa Modulab de a adapta proiectele pe care le are în derulare, în încercarea de a contribui la efortul global de a controla și opri epidemia de SARS-COV-2.
Un proiect similar e deja activ la Institutul „Matei Balș”. Diferența e că acesta e dezvoltat în România, acela e un robot autonom pus la dispoziție de un startup din România. Acesta e oferit Institutului de Bucharest Robots și Asociația Suport. Tehnologia folosită de robot este eficientă în combaterea bacteriilor, virusurilor, fungilor și a altor patogeni.
În cazul de la „Matei Balș”, robotul autonom de dezinfecție distruge până la 99,99% dintre bacteriile rezistente. Pe listă sunt Clostridium Difficile, MRSA, VRE, Norovirus. Cu cât sursa luminii este mai aproape de sursa infecției, cu atât este mai mare intensitatea acesteia și puterea de a o combate.