Propunere controversată? De ce vor oficialii europeni să te urmărească în autobuz și metrou, în contextul pandemiei
Autoritățile europene caută soluții pentru a ține sub control pandemia de coronavirus, în paralel cu campania de vaccinare. Se vorbește, din nou, de un mecanism de monitorizare după modelul Big Brother.
Autoritățile europene vor să vină cu un sistem de tip Big Brother pentru a ține sub control pandemie. Presupune urmărirea contacților persoanelor infectate cu noul tip de virus în toate mijloacele de transport în comun. Totul s-ar putea face prin intermediul formularelor digitale de localizare a pasagerilor, scriu agențiile de presă internaționale.
Mai mult, Consiliul Europei ar vrea crearea ghișee unice funcționale la nivel de stat membru unde să se colecteze baze de date privind pasagerii.
De ce vor oficialii europeni să te urmărească în autobuz și metrou
Propunerea ar trebui agreată de toate statele membre: astfel, țările membre ar putea elabora în următoarea perioadă cadrul necesar creării unor modalități de urmările a contacților în toate tipurile de mijloace de transport.
Sunt acolo o serie de recomandări, printre care și “promovarea unor proceduri de urmărire a contacților precum formularele digitale de localizare a pasagerilor”.
“Consiliul invită Comisia să evalueze necesitatea unor mecanisme suplimentare, eficace, de urmărire a contacților la nivelul tuturor modurilor de transport, cu scopul de a preveni amenințările grave la adresa sănătății cetățenilor UE”, se menționează în documentul citat.
Ideea nu e nouă, dar ar putea fi adoptată rapid. În octombrie, europarlamentarul Adina Vălean declara la Digi24 că un obiectiv al Comisiei este crearea unui formular de localizare a pasagerilor în formă digitală, care să fie unificat la nivel european și cu ajutorul căruia să fie ceate baze de date accesibile pentru statele de destinație. Astfel, în cazul apariției unui caz de COVID, poate fi trasată imediat harta contacților.
În momentul de față, astfel de formulare ce se pot completa digital, inclusiv de pe telefonul mobil, sunt obligatorii deja în unele state. Nu există însă un formular unificat pentru întreaga UE.
De precizat că astfel de propuneri intră deseori la categoria celor controversate. Deși multe persoane nu au avut nimic împotriva în a-și declara datele personale la restaurante și localuri, atunci când li s-a cerut, un astfel de mecanism dechide discuțiile legate de supravegherea în masă. E o măsură bună, dar trebuie comunicată cum trebuie.
Altfel, trezește nemulțumirea populației.