24 iun. 2020 | 16:50

Progrese în dezvoltarea unui vaccin care să fie disponibil în România: când începe primul studiu clinic

ACTUALITATE
Progrese în dezvoltarea unui vaccin care să fie disponibil în România: când începe primul studiu clinic

Cercetătorii din toată lumea fac eforturi pentru a aduce pe piață cât mai repede un vaccin împotriva noului tip de virus. La aceste eforturi pun umărul și filialele giganților farmaceutici prezenți în România.

Virusul nu a dispărut și acest lucru e repetat de toți specialiștii din domeniu. Asta înseamnă că populația trebuie să se protejeze în continuare, să respecte igiena mâinilor și să poarte mască în locurile în care se impune acest lucru. Janssen e compania farmaceutică a Johnson&Johnson prezentă și-n România.

Reprezentanții filialei susțin că lucrează cu partenerii din industrie, guvernele și autoritățile medicale pentru a ajuta la încheierea pandemiei COVID-19 prin dezvoltarea unui posibil vaccin candidat împotriva SARS-CoV-2, arată wall-street.ro.

Când va fi disponibil un vaccin și-n România

Sévan Kaloustian, managing directoe al Janssen în România, susține că s-a accelerat inițierea fazei 1/2a, primul studiu clinic uman din cadrul investigării vaccinului SARS-CoV-2. Inițial planificat pentru septembrie, studiul este estimat a începe în a doua parte a lunii iulie.

„Ne așteptăm să începem primul studiu clinic uman de faza 1/2a cu voluntari sănătoși în a doua jumătate a lunii iulie 2020 și anticipăm ca primele loturi de vaccin SARS-CoV-2 să fie disponibile pentru utilizare de urgență la începutul anului 2021, un interval de timp substanțial accelerat în comparație cu procesul tipic de dezvoltare a unui vaccin”, spune acesta.

Compania vrea să accelereze producția rapidă a unui vaccin și livrarea a peste un miliard de doze, sigure și eficiente la nivel mondial, inclusiv în România. Dar, după cum recunoaște reprezentatul Janssen, sunt slabe speranțe ca acest vaccin să vină până la sfârșitul anului.

Se caută, însă, între timp și tratamente. Compania lucrează îndeaproape cu partenerii strategici globali pentru scanarea bibliotecilor de molecule antivirale pentru a grăbi și descoperirea unui potențial tratament împotriva COVID-19. Compania se plânge și de faptul că legile din România nu sunt adaptate, iar procedurile demarează greu.

Una dintre provocări e îmbunătățirea studiilor clinice din România, care sunt în scădere din cauza perioadei de aprobare îndelungate, de trei ori mai mare decât perioada de aprobare prevăzută de regulamentul european, susține reprezentantul Janssen.