Programul Prima Casă a intrat în vigoare: ce trebuie să știi despre normele aprobate de Guvern

Programul Prima Casă a intrat în vigoare: ce trebuie să știi despre normele aprobate de Guvern

Normele pentru programul de garantare a creditelor pentru achiziții de locuințe au fost aprobate de Guvern pe parcursul zilei de ieri. Ce trebuie să știi?

Românii sunt pe primul loc în Europa când vine vorba de obsesia deținerii unei locuințe. În timp ce întregul occident stă în chirie, iar orașe precum Parisul interzic vânzarea de locuințe tocmai pentru că sistemul închirierii funcționează, Guvernul României facilitează investițiile în imobiliare prin intermediul unor programe precum Prima Casă, reinventat în Noua Casă.

Spre deosebire de anii trecuți, sistemul de garantare a creditelor imobiliare de către stat nu se mai aplica doar în cazul celor care vor să achiziționeze o casă ”ieftină”, de până la 70.000 de euro, ci și în cazul celor care visează și își permit o casă de 140.000 de euro. Detaliile le poți vedea mai jos.

“În această seară au fost aprobate normele de aplicare ale programului ‘Prima Casă’. Reamintesc, în acest caz vorbim despre două categorii de beneficiari, respectiv cei care, până în prezent, erau în categoria beneficiarilor conform condiţiilor din programul ‘Prima Casă’, respectiv credite de până la 70.000 de euro, cu garanţii de stat de 50% şi avans 5% pentru locuinţe noi sau vechi. La aceştia se adaugă o nouă categorie de beneficiari, cei care vor achiziţiona imobile cu valoare cuprinsă între 70.000 de euro şi 140.000 de euro, cu garanţii de stat de 60% şi avans de 15%.

Acestea sunt condiţiile pentru programul ‘Noua Casă’, aprobate prin hotărâre de guvern, în ceea ce priveşte normele de aplicare ale acestui program. Odată cu publicarea normelor în Monitorul Oficial, practic, programul (…) este disponibil pentru cei care doresc să achiziţioneze imobile cu credite cu garanţii de stat. Vorbim despre un plafon de aproximativ 1,6 miliarde lei, disponibil până la sfârşitul acestui an pentru acest program”, a declarat șeful cancelariei primului ministru, Ionel Dancă, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.