Profesorii care refuză să țină cursuri online: ți se ridică părul pe mână de la motive
Dincolo de lipsa mijloacelor tehnice sau a cunoștințelor din domeniul tehnologic, mulți profesori refuză să predea cursuri online din motive surprinzător de absurde.
În urmă cu câteva săptămâni, Ludovic Orban a dat un ultimatum profesorilor din România. Cei care refuză să predea ore online nu au ce căuta în sistemul de învățământ autohton. Cu toate acestea, există în continuare profesori citează numeroase motive pentru nu ține cursuri de la distanță.
Unii invocă dreptul la viață privată, în timp ce alții insistă pe faptul că nu vor să fie filmați sau înregistrați. În mod previzibil, pentru profesori care s-au adaptat deja la noua normalitate, aceste pretexte pare niște glume. Au existat și profesori care insistă pe riscul de a le fi plagiate lecțiile, de parcă nu ar urma toți profesorii aceeași programă școlară.
„Pe bună dreptate, niciunul dintre noi nu a semnat să ne expunem mediul de acasă publicului, din diverse motive, fie sunt camerele sărăcăcioase, fie pe alocuri tocmai invers, opulente”, scrie un utilizator pe cel mai mare grup de Facebook al cadrelor didactice din preuniversitar, Grupul profesorilor din România (peste 45.000 de membri).
Până și ideea încălcării drepturilor de autor a fost citată ca un posibil pretext. „Așa cum nu ai voie să înregistrezi un spectacol, nu ai voie să înregistrezi nici lecția, atât actorul cât și profesorul fiind creatori, de fiecare dată când se află în fața publicului lor”. Un alt cadru didactic de pe forum cere „spor de calculator”, iar alții se declară depășiți pur și simplu de probleme tehnice de bază: „Ce idei aberante! Eu la catedră nu pot face și lecția și suportul tehnic pentru videoconferință. Ori una, ori cealaltă”.
Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), insistă pe faptul că aceste cazuri sunt mai izolate decât ai putea crede la prima vedere. „Nu ne e teamă că ne văd elevii, dar de ce să apară în spațiul public filme cu profesorii care predau? Nu am văzut doctori care operează să facă publice filmări. De ce să vadă opinia publică ce predă profesorul la clasă?”, spune Simion Hăncescu, pentru Europa Liberă.
Mai mult decât atât, sindicalistul speră ca autoritățile de la București să stabilească sancțiuni pentru copiii sau părinții care aduc prejudicii de imagine profesorilor. FSLI a solicitat Guvernului modificarea legislației, pentru „a stabili sancțiuni clare pentru părinții și elevii care aduc grave prejudicii de imagine unor cadre didactice, prin postarea pe rețelele de socializare de filmulețe și imagini truncate luate din timpul predării online”. Din câte se pare, acesta din urmă este un trend destul de comun. ”Treaba asta i-a deranjat pe unii. Unii au trucat poze, au făcut năzbâtii”, a mai spus Simion Hăncescu