11 nov. 2020 | 17:10

Producătorul care vrea să lanseze, în premieră, o mașină cu autonomie de nivel 3

ACTUALITATE
Producătorul care vrea să lanseze, în premieră, o mașină cu autonomie de nivel 3

Compania japoneză Honda a declarat miercuri că va fi primul producător de automobile din lume care va produce în masă autovehicule autonome de nivel 3, cu senzori, care vor permite șoferilor să își lase vehiculele să navigheze în mod autonom chiar și în condiții de trafic condensat.

Mașinile autonome pot fi clasificate pe o scală a independenței de șofer de la autonomie de nivel 0, la autonomii mai mari. În prezent, vehiculele care circulă acum pe străzi sunt clasificate ca având autonomie de nivel 2. Honda promite să fie primul producător care va trece la nivelul următor.

“Honda intenționează să lanseze vânzările unui Honda Legend, un sedan de lux, echipat cu pilotul de conducere automată nou aprobat” înainte de sfârșitul lunii martie 2021, a declarat Honda într-un comunicat de presă.

Competiția pentru autonomie este acerbă

Cursa pentru construirea de mașini cu conducere automată este un câmp de luptă tehnologic cheie pentru producătorii de automobile. Si companiile de tehnologie, cum ar fi Google, de la Alphabet Inc, investesc miliarde de dolari într-un astfel de domeniu așteptat să stimuleze vânzările de mașini.

Guvernul Japoniei a acordat o certificare de siguranță tehnologiei de conducere autonomă Honda “Traffic Jam Pilot”, care permite în mod legal șoferilor să-și ia ochii de pe drum.

“Se așteaptă ca autoturismele să dețină un rol important în reducerea accidentelor din trafic, asigurarea transportului pentru persoanele în vârstă și îmbunătățirea logisticii”, a declarat Ministerul Japonez al Terenului, Infrastructurii, Transporturilor și Turismului.

Există șase niveluri de autonomie a vehiculelor, de la 0 la 5, variind de la mașini manuale sau cu funcții simple, cum ar fi controlul vitezei de croazieră, până la vehicule cu conducere completă care nu ar avea nevoie de volan, sau pedale de frână și accelerație.

Mașinile de nivelul 2, care se află în prezent pe drumurile publice, își pot controla propria viteză și direcție, dar trebuie să aibă un șofer alert care să preia controlul în orice moment.

În iulie, producătorul american de vehicule electrice Tesla Inc a declarat că este “foarte aproape” de atingerea nivelului 5 de conducere autonomă.