Prima Casă: câți bani dă statul și cum te asiguri că îi primești
Programul Prima Casă 2020 începe oficial. Ministerul Finanțelor Publice și-a dat acordul și bugetul e de 1,98 miliarde de lei din plafonul total de două miliarde de lei.
Strategia guvernamentală a Programului Prima Casă are în vedere reducerea graduală a intervenţiei statului în procesul de creditare ipotecară prin garantare. Asta în contextul dezvoltării pieţei creditului ipotecar şi al creşterii accesului populaţiei la produsele standard ale băncilor.
„Programul Prima Casă 2020 beneficiază de aceleaşi condiţii de garantare din partea statului român, în favoarea finanţărilor acordate de către cele 14 bănci participante în program: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Leumi Bank şi Intesa Sanpaolo Bank. Alocarea plafonului total între finanţatorii participanţi în Programul Prima Casă a fost realizată cu aplicarea criteriilor şi procedurii de evaluare a rezultatelor activitaţii de creditare în cadrul programului, desfăşurate de finanţatori în anul 2019.”
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM)
De ce se ocupă FNGCIMM de Prima Casă?
La finalul lui 2019, Programul Prima Casă a înregistrat peste 260.000 de garanţii şi promisiuni de garantare. Au fost acordate pentru achiziţionarea sau construcţia de locuinţe, pe întreg teritoriul României. FNGCIMM susține că sunt pregătiți pentru lansarea unei noi etape în derularea programului Prima Casă. Promite fluxuri de lucru optimizate, adaptate nevoilor beneficiarilor şi partenerilor.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări. Face asta prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. Fondul instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării şi susţinerii de locuri de muncă. Funcționează ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea Băncii Naţionale a României.
Garanţia Fondului este de maximum 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane de euro/beneficiar. Se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.