Poți rămâne fără bani pe card. Pericolul real care poate afecta mii de români

Poți rămâne fără bani pe card. Pericolul real care poate afecta mii de români

Dacă deții un card bancar, atunci trebuie să știi că sunt pericole la tot pasul. Sunt poate mii de români expuși, dar există câteva sfaturi de care să ții cont.

Tehnologia îți permite acum să-ți verifici banii direct în aplicație, chiar să plăteștei cu telefonul sau să faci tranzacții fără să mergi la ghișeu. Dar asta vine la pachet cu niște riscuri. Și, dacă nu ești atent, poți rămâne fără bani pe card.

Cea mai mare amenințare o reprezintă atacurile cibernetice. Hackerii nu-s numai cu ochii pe datele tale, ci și pe banii tăi. Dar te poți feri de aceste lucruri dacă urmezi sfaturile specialiștilor.

De ce să te ferești dacă ai un card bancar

Avertismentul e transmis de Dan Cîmpean, directorul Centrului Național de Răspuns la Incidendete de securitate cibernetică  CERT-RO, într-o intervenție la RFI.

„Datorită coronavirusului începem să lucrăm din ce în ce mai mult de acasă, utlizăm computere, aplicații, internet. Este de așteptat ca numărul de atacuri să evolueze, se vor intesifica, se vor  diversifica și ca amploare, ca mod de sofisticare și, în plus, vor solicita din partea tuturor un răspuns diferit. Din punct de vedere al CERT-RO ca organizație, avem o responsabilitate mare. Dar, privind natura atacurilor, motivarea și nivelul de sofisticare s-au mofidficat semnificativ în perioada pandemiei. Apar diverse teme noi si modalități prin care  rețele criminale , dar și actori  statali, folosesc subterfugii pentru a-și desfășura activitățile malițioase.”
Dan Cîmpean

Dacă ții cont de câteva sfaturi, însă, lucrurile pot fi extrem de simple.

„E foarte important ca toți utilizatorii să folosească reguli de igienă cibernetică: începând cu utilizarea unei parole complexe, să nu transmită username-ul si parola altora, să observe activitățile suspicioase, să evite site-urile pe care nu le cunoaște. Iar în momentul în care avem suspiciuni, trebuie să ne adresăm specialiștilor, se pot face raportări către organizația noastră, către diverse autorități, canalele sunt deschise. Există canale de raportare către grupuri de voluntari, către firme specializate care asta fac, există numere de telefon la care se poate raporta  sau site-uri de web.”
Dan Cîmpean

Una dintre soluții ar fi și un servicu de tipul password manager, o soluție utilă împotriva fraudelor care e oferită de mai multe companii de securitate cibernetică.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI