Poți face o Dacia electrică acasă. Cât te costă și de ce poți merge aproape gratis

Poți face o Dacia electrică acasă. Cât te costă și de ce poți merge aproape gratis

Dacia a confirmat că mașina electrică va fi lansată și va fi cea mai ieftină de tipul acesta. Dar mai întârzie. Așa că te poți orienta să transformi un Logan clasic într-unul electric.

Dacia a confirmat că modelul electric e încă în grafic și, totodată, va fi cel mai ieftin din Europa. „Are ingrediente Dacia, ceea ce înseamnă că va satisface clienții, dar va fi și viabilă din punct de vedere economic”, a spus Mihai Bordeanu, responsabil de marketing în cadrul Dacia. Prin „preț mic” poți înțelege că va costa sub 20.000 de euro.

Dar poți transforma un Logan într-o mașină electrică încă de acum. Exemplul cel mai bun e dat de un francez. A luat o Dacia Logan din 2005 și și-a făcut mașină electrică. Ba chiar e omologată la RAR. El spune că îl costă alimentarea doar un euro la suta de kilometri. Dar poți încerca s-o alimentezi doar la punctele unde încărcarea e gratuită.

Cât costă să faci o Dacia electrică dintr-un Logan

Marc Areny, francezul care a transformat o Dacia Logan într-o mașină electrică, și-a prezentat proiectul în 2014. Atunci, mașina era deja omologată RAR să circule pe străzi. El a folosit ca „material” de bază un Logan din 2005. A povestit că bateriile le-a luat din China și America și erau proiectate pentru 3.000 de cicluri, adică circa 10 ani. Mașina era dotată cu 30 de baterii. A câte 200 de euro fiecare, costul total a fost de 6.000 de euro.

Între timp, și-a îmbunătățit tehnica și acum conversia costă circa 15.000 de euro.

Costă mai mult decât ce-a făcut pe primul model (13.000 de euro), pentru că toate lucrurile sunt, pe scurt, mai finisate. Ai în acest model de Dacia consolă centrală să vezi consumul (în locul unor indicatoare provizorii) și motorul electric e mai bine integrat în spațiul din față. Autonomia a rămas la 200 de kilometri. El și-a făcut și business din treaba asta – EVshop.

În ceea ce privește modelul Spring, acesta e așteptat pe piață în 2021. Deocamdată, principalul rival – ca preț – este Skoda Citigo e-iV. Un rival mai îndepărtat este Renault Zoe la mâna a doua. Poți afla ce are noul model din videoul de mai sus.

Citește și: