30 iun. 2020 | 14:04

Posibila ieșire a Telekom din România, atent monitorizată: de ce ar putea apărea probleme mari

ACTUALITATE
Posibila ieșire a Telekom din România, atent monitorizată: de ce ar putea apărea probleme mari

Tranzacția prin care Telekom își pregătește ieșirea din România e pusă sub semnul întrebării. Iar autoritățile se uită cu mare atenție spre momentul în care ea s-ar putea concretiza.

Telekom România – adică fostele companii Romtelecom și Cosmote – e de vânzare, iar anunțul oficial în acest sens a venit chiar de anul trecut. Interesați de preluarea operațiunilor ar fi Orange și Digi | RCS-RDS, numai că fiecare de altceva. Francezii ar fi vrut partea fixă, iar Digi partea mobilă.

Numai că procesul e unul greoi pentru Telekom, iar compania ar vrea să vândă totul la pachet, eventual unui singur operator. Numai că nu e atât de simplu.  Atât autoritățile din România, cât și oficialii Comisiei Europene se uită cu mare atenție la acest proces. Pentru că asta înseamnă ieșirea din România a unuia dintre cei mai mari operatori telecom.

Concurența ar putea avea de suferit.

Posibila ieșire a Telekom din România, atent monitorizată

Îngrijorări în acest sens vin, în primul rând, de la Consiliul Concurenței.

„Ne îngrijorează ieşirea unuia dintre cei patru operatori din piaţă (Telekom,n.r.). Dacă se va ajunge acolo, e un subiect care va fi analizat şi de noi, şi de Comisia Europeană. În orice caz, indiferent dacă din raţiuni legale unele decizii vor fi naţionale, unele vor fi la nivel european, vom colabora. Am avut discuţii cu Comisia Europeană cum să ne coordonăm în cazul în care trebuie să analizăm o astfel de operaţiune. Şi noi, şi Comisia, vom fi reticenţi. E important să ne asigurăm că rămâne o concurenţă puternică în piaţă”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu

Statul român deține un pachet de acțiuni de 46% la Telekom România, din operațiunile fixe. Și, din acest punct de vedere, ANCOM a cerut o evaluare atentă.

„Statul român deţine 46% din partea de fix la Telekom (Telekom România – n. r.). Rolul acelui comitet (înfiinţat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale – n. r.) a fost să se facă o evaluare a companiei. Cred că e important ca procentul de 46% pe care statul îl are în companie, chiar dacă vorbim despre un procent minoritar, să fie foarte bine evaluat. Cred că e bine, corect şi legal aşa. Nu vreau să dau idei şi să intru în chestiuni comerciale, pentru că nu acesta e rolul ANCOM. Sunt chestiuni pe care cei de la Telekom trebuie să le facă, nu e treaba noastră”, spunea șeful ANCOM, Sorin Grindeanu

Din informațiile vehiculate până acum, rezultă că Orange ar dori să achiziţioneze fostul Romtelecom pentru a-şi completa oferta de servicii de telefonie mobilă cu servicii de comunicaţii fixe (internet fix şi cablu TV), pe modelul Vodafone – UPC. Digi ar fi interesat de partea mobilă.