09 apr. 2020 | 11:31

Poliția Română, avertisment: ce se întâmplă dacă ieși din casă în ziua de Paște pentru a-ți vizita părinții

ACTUALITATE
Poliția Română, avertisment: ce se întâmplă dacă ieși din casă în ziua de Paște pentru a-ți vizita părinții

Starea din urgență din România a intrat în vigoare pe 16 martie și a fost declarată pentru o perioadă de 30 de zile. Teoretic, ar fi trebuit să se încheie înainte de Paște, dar președintele a anunțat că va fi prelungită cu încă o lună. Iar Poliția Română are un avertisment în acest sens.

Perioada de Paște era, în mod normal, prilej pentru vizite și revederi între apropiați. Numai că, anul acesta, nu va fi așa. Din cauza pandemiei de coronavirus, multă lume stă izolată la domiciliu, iar deplasările sunt permise doar pentru situații justificate.

Vizita părinților în ziua de Paște, de exemplu, nu se numără printre aceste situații justificate, după cum arată Poliția Română, care transmite un avertisment pe această cale.

Poți merge undeva în ziua de Paște? Ce răspunde Poliția Română

„Mult nu mai este și o să urmeze întrebări de genul: Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?” – așa-și începe Poliția Română postarea de pe Facebook. IGPR transmite că te poți deplasa, cu cartea de identitate și declarația pe proprie răspundere, pentru asistența persoanelor vârstnice sau bolnave.

Numai că aici nu-s incluze vizitele de Paște.

Amintim că pentru a ieși din casă în această perioadă, ai nevoie de o declarație pe proprie răspundere.  STS s-a implicat pentru a digitaliza acest procesc și a venit cu un site oficial: formular.sts.ro. Platforma permite completarea formularelor de pe telefon sau calculator. Poți arăta această declarație și de pe telefon, nu trebuie neapărat printată.

Înainte de acest site găzduit de STS, a venit și o simplificare pentru declarație pe proprie răspundere. Formularul este găzduit pe stirioficiale.ro, unde ai și adeverința de la angajator. Poți descărca PDF pentru declarația pe propria răspundere de aici și cel pentru adeverința de la angajator de aici.

Potrivit GCS, pe timpul verificărilor făcute de autorități, persoanele pot prezenta această declarație pe proprie răspundere sau adeverința de angajator direct de pe telefon. Dar trebuie semnătură olografă aplicată. Și trebuie să ai actul de identitate la tine. Semnătura olografă înseamnă cea de mână pe care o poți aplica drept poză peste document.