E oficial: s-a modificat legea. Peste 6 milioane de români trebuie să știe ce se întâmplă cu energia electrică din casa lor
Legea a fost modificată pentru toți consumatorii de energie electrică, iar prevederile vizează nu mai puțin de 6 milioane de români. Iată ce se va întâmpla.
Modificări importante în legea care reglementează sectorul energetic. Noile prevederi vizează 6 milioane de români, consumatori de energie electrică, iar schimbarea a fost operată de ANRE. De la 1 ianuarie, piața se liberalizează, dar Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei adecis să facă un pic de lumină și să protejeze consumatorii casnici.
Astfel, cei care nu își schimbă furnizorul sau contractul de furnizare a energiei electrice până la 1 ianuarie primesc un răgaz de o lună pentru a-și alege prețul cel mai mic. E similar cu ceea ce s-a întâmplat la gaze anul acesta, de la 1 iulie.
Ce se întâmplă cu contractele privind energia electrică, potrivit ANRE
Liberalizarea pieței va avea loc la 1 ianuarie, dar până atunci ANRE a simțit nevoia să vină cu ceva modificări. Schimbarea apare într-un proiect, dar poate fi implementată curând și vine în sprijinul celor șase milioane de clienți casnici de electricitate care plătesc acum prețurie reglementate de stat, scrie economica.net.
“În cazul clienților casnici care aleg până la data de 31 ianuarie 2021 o ofertă concurențială din cele transmise de către FUI conform prevederilor din Anexa la prezentul ordin, consumul de energie electrica realizat începând cu data de 1 ianuarie 2021 se facturează la prețul din oferta concurențială aleasă. În cazul clienților casnici din portofoliul unui FUI care au ales până la data de 31 ianuarie 2021 să încheie un contract cu un alt furnizor, fără a alege tipul de ofertă aplicabilă de către FUI actual, consumul de energie electrică din perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data schimbării furnizorului în cursul lunii ianuarie 2021, se facturează la prețul din oferta pentru serviciu universal comunicată de către FUI actual.” – se arată în proiect.
Ce înseamnă FUI? – înseamnă furnizori de ultimă instanță, adică Enel, E.On, Electrica, Cez. De la 1 ianuarie, prețurile plătite acum de cei șase milioane de clienși casnici rămași încă la reglementat către furnizorii lor de ultimă instanță nu vor mai fi aplicabile. Până atunci, oamenii au opțiunea de a alege o ofertă concurențială, fie de la furnizorul actual, fie de la altul, înainte de această dată , și oricând după.
Iar răgazul e acum de o lună, potrivit schimbării propuse de ANRE.
Cine nu va face această alegere până la 1 ianuarie, va plăti ceea ce se cheamă preț de serviciu universal (SU), care nu este încă stabilit și va fi comunicat în perioada următoare de către furnizorul lui de ultimă instanță (FUI). Așadar, dacă atunci când compară prețul de SU cu cel concurențial, al aceluiași furnizor, oamenii aleg oferta concurențială, ei trebuie să știe că pot face această alegere până la finalul lunii ianuarie.
Iar consumul lunii ianuarie va fi facturat în funcție de alegerea lor.