26 ian. 2020 | 11:55

Permisul digital, soluția prin care ai scăpa de amendă: de ce nu-l vrea Poliția Română

ACTUALITATE
Permisul digital, soluția prin care ai scăpa de amendă: de ce nu-l vrea Poliția Română

Multe state civilizate au digitalizat serviciile oferite cetățenilor, dar România stă extrem de prost la acest capitol. Promisiuni există, dar nu prea s-a făcut mare lucru. Una dintre soluțiile care ți-ar fi extrem de utile ar fi permisul digital. Hai să vezi ce înseamnă acest lucru.

Din fericire, n-am avut foarte multe interacțiuni cu Poliția în trafic, dar îmi place să cred că știu mare parte din legislația rutieră. Una dintre prevederi se referă la permisul auto și la talon, documente pe care ți le cere, de regulă, un polițist atunci când te oprește în trafic. Dacă nu le ai, riști să fii amendat.

În 2018, de exemplu, au fost peste 133.000 de sancțiuni contravenționale date șoferilor prinși fără aceste documente, arată Hotnews. În 2018 și 2019, Poliția a dat peste 260.000 de sancțiuni șoferilor pentru lipsa documentelor la control, între care permisul de conducere sau certificatul de înmatriculare.

Există, totuși, o soluție mult mai simplă prin care să eviți astfel de amenzi. Din nefericire, statul român nu se grăbește să o implementeze.

Ce e permisul digital și cum te-ar putea ajuta

Așa cum spuneam, există multe state care și-au digitaliat serviciile oferite cetățenilor. Unele țări din Europa au implementat deja sau testează permisele de conducere digitale. Despre ce e vorba? Sunt documente care pot fi accesate direct din telefon, prin intermediul unei aplicații sau prin scanare de cod QR.

Dacă ești prins fără permis la volan, nu înseamnă neapărat că nu ai voie să conduci. Dar primești amenzi pentru că nu-l ai asupra ta.

„Lipsa permisului fizic la un control nu înseamnă neaparat că șoferul nu are dreptul de a conduce un vehicul. Un permis digital care să vină în completare ar fi în beneficiul șoferilor, atâta timp cât Poliția poate verifica ușor cine are sau nu dreptul de a conduce. Pentru asta însă trebuie modificată legislația actuală”, spune un avocat pentru Hotnews.

Ministerul de Interne a prezentat, recent, un proiect de lege referitor la noile buletine. Deci se pot face lucruri în această direcție, iar permisul digital ar putea fi o soluție extrem de la îndemână. Sigur că statul încasează niște bani la buget prin acele amenzi, dar un permis digital ar eficientiza mult mai mult activitatea Poliției.

„Permisul digital poate fi o soluție foarte utilă care să scutească șoferii, dar și statul de costuri inutile și bătăi de cap. Trebuie doar atent implementată”, spun cei de la Asociația Pro Infrastructura.

Printre țările care au implementat deja această soluție se numără Norvegia și Finlanda. Acolo încă mai există, în paralel, și documentele fizice, dar Suedia, de exemplu, se gândește să le elimine cu totul.

Ce au făcut alte țări pentru șoferi

Din luna octombrie, Norvegia a lansat un sistem prin care șoferii pot descărca pe telefonul mobil o aplicație specială care să reprezinte permisul de conducere în format digital.

Practic, noul permis digital le permite șoferilor să demonstreze că au dreptul de a conduce și că permisul lor este valid. Nu mai trebuie, în această situația, să prezinte și documentul fizic.  Același lucru e posibil și în Finlanda, care a adoptat un sistem asemănător încă din 2018.

În Marea Britanie, pe de altă parte, s-au digitalizat serviciile din această zonă. Britanii au lansat, din octombrie 2019, un serviciu online prin care șoferii pot obține informațiile permisului de conducere în format digital. Responsabil pentru implementarea unei asemenea soluții în România ar fi Ministerul de Interne.

Legislația, însă, trebuie să fie modificată din temelii pentru a se putea face acest lucru.