Pentru a salva planeta, Carlsberg trece la sticle de bere din hârtie: cum au fost făcute
Deși sticlele de sticlă nu sunt o problemă atât de mare pentru mediu precum cele de plastic, Carlsberg a creat prima sticlă de bere din hârtie pentru a face un pas spre salvarea planetei prin adoptarea de materiale biodegradabile.
Conform celor de la Carlsberg, ei sunt primii care au creat o sticlă de bere din hârtie. Chiar dacă produsul nu a intrat încă în circulație, există două prototipuri într-un stadiu avansate de testare și, în funcție de rezultatele analizelor, nu ar trebui să mai dureze foarte mult până când le vom vedea în magazine.
Conform unui comunicat publicat pe site-ul companiei, eforturile ecologice ale producătorului danez sunt cât se poate de clare. ”Lucrăm la dezvoltarea primei sticle de bere din ”hârtie” realizată din fibre de lemn dintr-o sursă sustenabilă care sunt 100% organice și complet reciclabile.”, se arată în documentul online.
Din păcate, s-ar putea să mai treacă un an sau doi până când noile sticle ecologice vor fi gata pentru implementare la scară largă. ”Chiar dacă nu suntem încă acolo, cele două prototipuri reprezintă un pas important spre materializarea ambiției noastre de a aduce acest produs revoluționar pe piață.”, a explicat Myriam Shingleton, directorul departamentului de dezvoltare din cadrul grupului Carlsberg. ”Inovația durează și vom continua să colaborăm cu experți de top pentru a depăși piedicile de ordin tehnic.”, a continuat ea.
Este important de reținut că aceasta nu este un proiect nou pentru Carlsberg, compania cu sediul în Copenhaga lucrează la o sticlă de hârtie din 2015, împreună cu cercetători de la Universitatea Tehnică Daneză, cât și cu ecoXpac și BillerudKorsnäs, companii specializate în ambalare.
În ceea ce privește cele două prototipuri aflate într-un stadiu avansat de cercetare și dezvoltare, în documente interne sunt descrise ca fiind ”Green Fiber Beer Bottle”. Acestea au o construcție din două straturi. Exteriorul este complet reciclabil, din fibre de lemn din sursă sustenabilă. La interior, un prototip are o folie subțire din plastic reciclat de tip PET. Al doilea prototip folosește o folie complet biodegradabilă intitulată PEF.