Parlamentul vrea impozit zero pentru sute de mii de angajați din România: cine-s beneficiarii

Parlamentul vrea impozit zero pentru sute de mii de angajați din România: cine-s beneficiarii

România traversează o perioadă dificilă din cauza pandemiei de coronavirus, iar efectele economice se resimt din plin. Așa că se caută soluții pentru ajutorarea acelor angajați care riscă să rămână pe drumuri, dar și pentru firmele care sunt aproape să pună lacătul pe ușă. O variantă promovată în Parlament presupune scutirea de impozite.

Economia României a fost puternic lovită de pandemie de coronavirus, dar există câteva domenii care au avut cel mai tare de suferit. Unul dintre ele este industria restaurantelor și a localurilor, care au fost închise o bună perioadă de timp și au fost apoi redeschise doar în exterior și cu restricții.

Patronatele din domeniu s-au plâns de faptul că multe afaceri din domeniu se vor închide în curând și că mulți angajați vor rămâne pe drumuri. Un proiect de lege depus în Parlament propune însă scutirea de impozite pentru firmele și angajații din HoReCa.

E o măsură gândită pentru a ține industria pe linia de plutire.

Impozit zero pentru sute de mii de angajați din România

Proiectul prevede scutirea de impozite pentru anii fiscali 2020, 2021 și 2022 pentru angajații și firmele din HoReCa. Argumentul e simplu:pandemia de coronavirus și măsurile restrictive impuse de autorități au făcut ca industria să fie în prezent cea mai afectată, înregistrand un declin care a dus la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% față de anul trecut.

4 din 10 firme din domeniu și-au suspendat activitatea și nu știu dacă vor mai redeschide vreodată.

”Sunt 40.000 de societăți comerciale care au capital românesc sută la sută, afectate de restricțiile impuse după izbucnirea pandemiei. Peste 400 de mii de români lucrează în domeniu. Cifra de afaceri era, în perioadele bune, de 5 miliarde de euro. Potrivit analizei făcute de HORA, situația în industrie, este sumbră”, se afirmă în proiect.

Practic, scutirea de la plata impozitelor pentru o perioadă de trei ani ar putea oferi o gură de oxigen și ar putea menține afacerile pe linia de plutire. În proiect se arată că scutirea se va aplica atât pentru impozitul specific datorat de persoanele juridice, cât și pentru impozitele datorate de aceste persoane juridice pentru angajați.

De asemenea, scutirea de impozit se va aplica în cazul persoanelor fizice pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor, ca urmare a desfășurării activității pe bază de contract individual de muncă, cu persoane juridice române care desfășoară activități dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități.

Codurile CAEN care se încadrează:

  • 5510 – „Hoteluri și alte facilități de cazare similare”
  • 5520 – „Facilităț de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată”
  • 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri și tabere”
  • 5590 – „Alte servicii de cazare”
  • 5610 – „Restaurante”
  • 5621 – „Activități de alimentație (catering) pentru evenimente”
  • 5629 – „Alte servicii de alimentație n.c.a.”
  • 5630 – „Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.