Paradoxul meseriei | Cine sunt medicii români care nu vor legea vaccinării

Paradoxul meseriei | Cine sunt medicii români care nu vor legea vaccinării

Legea vaccinării e un proiect care zace de ani de zile prin sertarele Parlamentului și se pare că nimeni nu vrea să și-l asume. E o temă sensibilă chiar și-n România secolului XXI și se pare că presiunile mișcării anti-vaccin încă pot ține lucrurile pe loc. Mai grav e, însă, că sunt și medici care se opun legii vaccinării.

Legea vaccinării e un proiect depus în urmă cu câțiva ani în Parlament, dar încă nu a primit votul final. Pentru că dezbaterea este extrem de aprinsă în jurul acestei teme sensibile. În mare, proiectul prevede vaccinarea obligatorie în baza schemei naționale. Practic, părinții care refuză să-și vaccineze copilul, deși starea de sănătatea a acestuia o permite, ar putea ajunge, într-un final, să primească o amendă de 10.000 de lei.

Parlamentarii s-au ferit să-și asume acest proiect, întrucât există mulți contestatari.

E, pe de-o parte, mișcarea anti-vaccin, cei care au protestat în repetate rânduri la Parlament, nemulțumiți de prevederile din lege. Dar sunt și medici care se opun acestui proiect și au trimis o scrisoare Parlamentului, în care cer ca proiectul să fie respins definitiv.

Cei de la PressOne au obținut lista cu semnatarii scrisorii.

Cine sunt medicii care nu susțin legea vaccinării

Scrisoarea e semnată de 116 doctori din România și mulți dintre ei au studii complementare sau practică medicina alternativă, cum ar fi homeopatia și acupunctura – adică 68 la număr.

De asemenea, 18 sunt stomatologi. Scrisoare e asumată de o asociația numită „Medici pentru Consimțământ Informat” . Poate cel mai important nume de pe listă este cel al fostului președinte al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae. El a avut ceva probleme cu legea, fiind trimis în judecată în 2011 pentru trucarea unei licitații.

Anul trecut a fost achitat. Într-un alt caz, în 2014, medicul a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă pentru conflict de interese. El a declarat că se opune legii vaccinării, așa cum e ea acum în Parlament, pentru că serurile „nu mai sunt cu tehnologiile de acum 30-40 de ani sau tehnologiile sigure cum erau la Institutul Cantacuzino”.  În viziunea sa, toate vaccinurile moderne ar fi problematice din cauza tehnologiilor diferite prin care s-ar produce față de acum aproape jumătate de secol.

„Nu sunt împotriva vaccinării, sunt împotriva obligativității vaccinării, pentru a respecta dreptul pacientului să aleagă.”

Un alt medic semnatar este Adrian Cacovean, care are formarea în chirurgie cardiovasculară, dar, în același timp, este și un adept al terapiilor alternative. La sfârșit de martie, procurorii i-au percheziționat casa și cabinetul medical într-un dosar de înșelăciune, căci a scos la vânzare un așa-zis medicament homeopat împotriva Covid-19.

El spunea, între altele, că „Actul medical obligatoriu, cu Vișinescu în plutonul medical, este o execuție în masă și Menghele se numesc cei care îl fac așa și Hitler a avut în echipă oameni care au fundamentat Holocaustul și nebunia actelor medicale fără avizul pacienților!”

În șirul semnatarilor se mai găsește și Pavel Chirilă, prezentat în articole de presă drept „părintele homeopatiei românești”. Cu specializare în medicină internă și apropiat  de afaceri cu produse naturiste, nici el nu s-a ferit să amintească de tirani ca Hitler referindu-se la proiectul de lege în dezbatere.

Investigația completă poate fi parcursă aici.

Citește și: