Pandemia simplifică relația cu șeful tău: ce e semnătura electronică și cum semnezi contractul de la distanță
Piața muncii a trebuit să se adapteze în pandemie, iar serviciile pe care statul le oferă s-au schimbat de asemenea. Codul Muncii, spre exemplu, va fi modificat în acord cu vremurile pe care le trăim.
Codul Muncii va fi modificat pentru a face față noilor cerințe și relații care se formează între angajați și angajatori. Munca de la distanță a devenit noul normal acolo unde este posibil. Videoconferințele, ședințele pe Zoom sunt acum la ordinea zilei. Și era normal și ca lucrurile administrative să fie armonizate.
Angajatorul, spre exemplu, are de acum posibilitatea de a folosi semnătura electronică calificată la încheierea contractului individual de muncă sau a actului adițional la contract. În acest sens, a fost pregătit un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Muncii.
Semnătura electronică, permisă prin Codul Muncii
Noul proiect de ordonanță de urgență aduce simplificări și în privința telemuncii, respectiv în domeniul securității muncii. E un pas important, în condițiile în care, în prezent, un contract de muncă se poate încheia doar în formă scrisă, iar această obligație revine angajatorului.
Odată ce modificările vor fi aprobate, i se permite angajatorului să utilizeze semnătura electronică calificată la încheierea contractului individual de muncă sau actului adițional la contract. Asta înseamnă, pe scurt, nu numai că poți lucra de la distanță, dar nici nu mai e nevoie să te deplasezi pentru a semna contractul. O poți face din fața calculatorului, odată ce ai negociat toate condițiile de la noul loc de muncă.
Toate contractele vor fi arhivate online.
De asemenea, este introdusă posibilitatea ca părțile să poată opta pentru utilizarea semnăturii electronice calificate pentru întocmirea tuturor înscrisurilor/documentelor din domeniul relațiilor de muncă rezultate la încheierea contractului individual de muncă, pe parcursul executării acestuia sau la încetarea contractului.
Toată infrastructura legată de serviciile de certificare calificată e asigurată de STS – Serviciul de Telecomunicații Speciale.