Pandemia pune piciorul pe gâtul economiei: cu cât a scăzut cifra de afaceri a IMM-urilor
Pandemia s-a instaurat în România prin martie, încet, dar sigur. Cum era de așteptat, după o perioadă de haos și dezorientare, efectele au început să se resimtă. Iar IMM-urile simt din plin acest lucru.
Luna august a fost una proastă pentru întreprinderile mici și mijlocii. Cifra de afaceri a IMM-urilor a scăzut cu aproape 14%, iar acest lucru a fost cauzat, evident, de pandemia de coronavirus. Scăderea e raportată la luna precedentă, arată un barometru realizat de SmartBill.
Practic, odată cu această scădere, IMM-urile din România încheie sezonul de vară cu prima lună de scădere de după relansarea economiei, la mijlocul lunii mai. Astfel, comparativ cu luna iulie, evoluţia cifrei de afaceri a fost una negativă, de -13,85%, iar cea anuală şi-a menţinut trendul, înregistrând -3,76%.
Pandemia, efecte negative în bilanțul IMM-urilor
Autorii barometrului susțin că luna august este a treia din 2020 cu cifre negative, alături de ianuarie şi aprilie. Valorile sunt, însă, foarte apropiate de cele înregistrate în august 2019, când scăderea a fost de 12 procente.
„Ultima lună de vară este una marcată de un consum mai redus pentru majoritatea industriilor, fiind recunoscută mai mult ca o perioadă de concedii. Totuşi, situaţia generată de pandemie şi-a lăsat amprenta asupra sectorului HoReCa, ce înregistrează o diferenţă de -32% faţă de august 2019. În schimb, vremea bună a permis unui număr tot mai ridicat de evenimente culturale să se desfăşoare în spaţii deschise, astfel că a contribuit la evoluţia industriei de spectacole şi activităţilor cultural-recreative, de +41% faţă de iulie 2020”, spune Radu Hasan, Co-Fondator & CEO SmartBill.
Există și o veste bună, dar care nu contează foarte mult în acest tablou negru. Singurul sector care a mai înregistrat cifre pozitive în luna august este cel al activităţilor de servicii administrative şi de suport – +2%. Cele mai mari scăderi au fost identificate de către Barometru în cazul agriculturii şi pescuitului (-46%), sănătăţii şi asistenţei sociale (-21%) şi transportului (-19%).
La nivel regional, cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Sud-Vest, de peste -30%, în timp ce tot restul României s-a menţinut între -10% şi -20%. Deşi poate fi considerat negativ pentru luna august, Barometrul arată, în acelaşi timp, că potenţialul IMM-urilor din România este unul uriaş, indiferent de provocările pe care le întâmpină antreprenorii.
„Majoritatea dintre noi şi-au imaginat cum ar fi să aibă un business al lor. Alţii au avut chiar o idee sau mai multe. Câţiva au făcut poate şi ceva paşi în această direcţie, dar cert este că la fel de mulţi au renunţat înainte să înceapă cu adevărat, s-au descurajat şi au lăsat ideea să rămână idee. Cu toate acestea, primii paşi în antreprenoriat nu sunt chiar atât de greu de realizat. Ce contează cel mai mult este să începi de undeva şi, mai ales, să afli tot ce poţi afla despre ce înseamnă să ai o afacere: care sunt etapele pe care va trebui să le parcurgi, la ce să fii atent, cum să eviţi greşelile de la început de drum”, spune Mircea Căpăţînă – Co-Founder & Marketing Director SmartBill.