24 oct. 2020 | 13:42

Oamenii care ar putea schimba cu totul mașinile electrice

ACTUALITATE
Oamenii care ar putea schimba cu totul mașinile electrice

O companie care produce terminalele iPhone pentru gigantul Apple, vrea să devină „Androidul“ automobilelor electrice, cu o nouă platformă destinată vehiculelor. Ar putea fi o inovație la mașinile electrice.

Este vorba despre Foxconn. Grupul tehnologic din Taiwan este cunoscut cel mai mult pentru că asamblează produse electronice de consum, precum smartphone-uri. Dar anunţul referitor la platforma destinată pentru mașinile electrice arată că Foxconn se implică pe o piaţă a cărei valoare ar putea atinge 800 de miliarde de dolari până în 2027, în cadrul strategiei de diversificare a afacerilor, potrivit Allied Market Research, citat de Adevărul.

Obiectivul companiei este să devină Androidul vehiculelor electrice, referire la sistemul de operare al dispozitivelor mobile furnizat de Google, conform lui  William Wei, director la Foxconn, citat de aceeași sursă.

Android, cel mai utilizat sistem de operare mobil din lume după cota de piaţă, a reuşit să devină dominant deoarece este open source. Asta înseamnă că producătorii de smartphone-uri pot folosi software-ul ca atare pe smartphone-urile lor, dar să îl şi personalizeze în funcţie de nevoile lor. În schimb, iOS-ul Apple este destinat exclusiv iPhone-urilor şi este strict controlat de gigantul din Cupertino.

Ce înseamnă că această companie vrea să devină Android pentru mașinile electrice?

Foxconn a introdus ceea ce a numit ”MIH Open Platform”. Este în esenţă un set de instrumente care ar permite unei companii să proiecteze piese mari ale unei maşini electrice care ar fi fabricate de Foxconn.

Astfel, producătorii își pot personaliza vehiculele. Ei pot alege designul şasiului maşinilor lor şi îl pot personaliza oricum doresc, de la distanţa dintre roţi până la dimensiunea bateriei. Foxconn numeşte platforma sa ca fiind ”modulară”, ceea ce înseamnă că unele componente ar putea fi înlocuite şi actualizate la o dată ulterioară.

De asemenea, Foxconn oferă şi software pe care dezvoltatorii pot construi în continuare. O parte din acesta se referă la funcţii critice şi la maşinile autonome. Se pare că Foxconn încearcă să aducă la un loc aproape toate piesele necesare pentru o maşină completă.

Compania a declarat că lucrează la aşa-numitele baterii în stare solidă, care sunt văzute ca următoarea generaţie a bateriilor actuale litiu-ion utilizate în maşinile electrice. Acestea ar putea permite o autonomie mai mare şi mai multă eficienţă.

Foxconn a declarat că se aşteaptă să lanseze o baterie în stare solidă în 2024. ”După 2025, oricine va stăpâni tehnologiile de baterii în stare solidă va domina industria”, a spus Jerry Hsiao, director de produs la Foxconn.