06 sept. 2020 | 20:09

O rețea de știri false de proveniență rusească a fost descoperită de Facebook și Twitter

TEHNOLOGIE
O rețea de știri false de proveniență rusească a fost descoperită de Facebook și Twitter

Facebook și Twitter au declarat că au eliminat o rețea de conturi care promovau un outlet de  știri false, a cărui echipă era formată din jurnaliști fictivi cu imagini generate AI.

Potrivit Facebook, rețeaua a fost legată de cea mai cunoscută fabrică de troll din Rusia: Internet Research Agency (IRA). Compania spune că rețeaua a căutat în primul rând să amplifice un pretins site de știri independent de stânga numit PeaceData, condus de editori fictivi.

Apoi, aceste persoane au recrutat jurnaliști independenți neinspirați pentru a scrie articole în limba engleză și arabă despre subiecte de interes legitim, precum justiția rasială, problemele de mediu și politicile președintelui Trump.

Datele au fost analizate de Graphika, o firmă de analiză social media cu legături cu guvernul SUA, ai cărei parteneri includ DARPA și US Senate Select Committee on Intelligence, conform thenextweb.com.

Graphika a declarat că operațiunea s-a concentrat asupra „alegătorilor de stânga din Statele Unite și Marea Britanie, care ar putea fi descurajați să susțină conducerea mai centristă a partidelor democratice și laburiste”.

Compania a analizat șase dintre imaginile de profil ale editorilor PeaceData și a concluzionat că toate au fost create cu Rețele Adversare Generative (GAN). Concluziile vin în urma descoperirii unor trăsături asimetrice, a fundalurilor distorsionate și a suprapunerii imaginilor.

De data aceasta, rușii nu au avut o influență prea mare

Această rețea este mică în comparație cu miile de utilizatori implicați în operațiuni IRA anterioare. În total, Facebook a identificat 13 conturi și două pagini pe platformă, în timp ce Twitter a suspendat cinci conturi.

De asemenea, rețeaua a înregistrat interacțiune redusă: doar 14.000 de conturi urmăreau cele două pagini, doar peste 200 dintre ele urmărind pagina în limba engleză. În ceea ce privește conținutul de pe PeaceData, aproape toate articolele au fost fie copiate de pe alte site-uri web, fie scrise de freelanceri.

Deși aparent rețeaua a avut un impact redus, utilizarea imaginilor de tip deep fake a fost un precedent demn de remarcat: Graphika a spus că nu a mai văzut conturi legate de IRA folosind avatare generate de AI. Dar creatorii lor trebuie clar să-și îmbunătățească abilitățile artistice înainte de alte încercări de campanie.