20 sept. 2020 | 10:25

“O pădure cât o țară”: cum vor fi plantați 17 milioane de puieți în România

ACTUALITATE
“O pădure cât o țară”: cum vor fi plantați 17 milioane de puieți în România

Ediția de toamnă a campaniei de împădurire organizată de Ministerul Mediului, “O pădure cât o țară”, se va desfășura în zonele de câmpie, iar 17 milioane de puieți vor fi plantați în județele deficitare de păduri.

„O pădure cât o țară este mai mult decât o mare adunare de oameni care plantează. Campania are în spate strategii silvice, prin care construim păduri puternice”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.

„Am anunțat, în prima etapă a campaniei, plantarea a peste 50 de milioane de puieți. Cu toate că am avut perioadă de urgență în mijlocul campaniei, am reușit să plantăm în primăvară 33 de milioane de puieți.

Ne apropiem de partea a doua a campaniei “O pădure cât o țară” și astfel, în perioada octombrie – noiembrie vom planta peste 17 milioane de puieți.

Dacă în primăvară ne-am concentrat pe zonele de munte și deal, în toamnă campania va ajunge în zonele de câmpie, în mod special în județele deficitare în păduri”, a adăugat ministrul Costel Alexe.

Cifrele arată promițător pentru refacerea pădurilor din România

Județele în care Romsilva va planta cei mai mulți puieți în cadrul acestei ediții a proiectului sunt: Tulcea (peste jumătate de milion de puieți), Galați (430.000), Ialomița (370.000), Călărași (200.000), Dolj (180.000), Brăila (150.000), Vaslui (110.000).

Dintre aceștia, peste 1 milion de puieți sunt de stejar, peste 700.000 de plop, salcie (150.000), frasin, arțar și alte specii.

De asemenea, în cadrul acestei ediții a campaniei, vor fi plantate păduri de la zero pe o suprafață de 1.100 ha și vor fi efectuate completări pe o suprafață de peste 2.000 de ha.

Ministerul Mediului a transmis că în cadrul ediției de primăvară a campaniei „O pădure cât o țară„, au fost plantate de la zero, la nivel național, 2.400 de păduri, cele mai multe fiind în județele Suceava, Maramureș și Sibiu, și completate alte 7.000 de păduri tinere.

“Vor fi realizate și lucrări de substituire, prin care vom construi păduri mai puternice decât avem astăzi.

De exemplu, aici, la Pustnicu, vrem să readucem la viață pădurile dominate de stejar. Acum avem, în această zonă, în jur de 75% tei, deși cândva Codrii Vlăsiei erau dominați de stejar.

Urmărim ca prin lucrări de substituire să revenim la ce a fost odată, 75% stejar și restul alte specii, printre care și tei”, a adăugat ministrul Costel Alexe, aflat într-o vizită de lucru în Pădurea Pustnicu, de lângă București.

Cu toate că eforturile de împădurire a suprafețelor defrișate ale României trebuie să parcurgă un drum lung până să ajungă din urmă și să combată toate daunele provocate până acum, putem spera că orice mic pas contează.