O nouă țară, victorioasă în lupta cu coronavirus: ce ar avea de învățat românii
În timp ce numărul cazurilor noi de coronavirus din România continuă atingă praguri alarmante de câteva săptămâni, mai multe țări europene au ieșit victorioase în fața pandemiei.
Croația este o țără foarte frumoasă cu doar patru milioane de locuitori. Cu o industrie turistică foarte bine dezvoltată, dar și o administrație semificativ mai inspirată decât cea de la București, această țară se pare a reușit să învingă pandemia, în opinia premierului.
Numărul cazurilor active de coronavirus este de aproximativ o mie în acest moment, în timp ce România are aproximativ 40.000 de bolnavi în diferitele colțuri ale țării. Din acest motiv, premierul croat Andrej Plenković a declarat că țara pe care o conduce se poate considera victorioasă în primul val al epidemiei de Covid-19.
Oficialii de la Zagreb nu sunt inconștienți și atrag atenția asupra faptului că un al doilea val ar putea veni în toamnă, dar sunt optimiști că vor fi mai bine pregătiți în a-l întâmpina.
„Dacă ne referim la primul val pot spune că am reușit, însă consider că în toamnă trebuie să fim mai bine pregătiți” – a răspuns Plenković la întrebarea dacă Croația a învins epidemia de coronavirus. Plenković a apreciat că și sezonul turistic din Croația a depășit cu bine criza sanitară.
„Acum câteva luni nu credeam că va fi atât de bine. Aceasta înseamnă că am acționat bine atunci când am decis suspendarea sau reluarea unor activități” – a declarat Plenković, adăugând că o anumită creștere a numărului cazurilor de COVID-19 din ultimele săptămâni era de așteptat, avându-se în vedere numărul mare de turiști din Croația. „Noi întotdeauna am făcut apel, în special la tineri, să fie responsabili și să respecte distanțarea. Este evident că această măsură nu a fost respectată în cluburi” – a declarat Plenković.
În ultimele 24 de ore, 151 de cazuri noi de infectare au fost înregistrate în Croația și doar un singur deces. Per total, de la începutul pandemiei, 6571 de cazuri de infecții cu Covid-19 au fost înregistrate de către autoritățile din această țară și 166 de decese. 5220 dintre bolnavi s-au vindecat, în timp ce 1185 de cazuri rămân active, 126 sunt internați în spitale și 11 la terapie intensivă.