07 aug. 2020 | 15:21

O firmă deține acum cea mai mare bază de date de ADN. La ce vrea s-o folosească

ACTUALITATE
O firmă deține acum cea mai mare bază de date de ADN. La ce vrea s-o folosească

Firma Blackstone este acum noul proprietar majoritar al celei mai mari baze de date a consumatorilor de informații genetice și genealogice umane din lume. Prețul? 4,7 milioane de dolari.

Companiile sunt cumpărate și vândute tot timpul, dar această achiziție dezvăluie că oamenii care au efectuat teste ADN nu au control absolut deloc asupra propriilor date. Dacă nu era deja evident că nu avem control asupra datelor noastre în general.

Conform unui comunicat de presă Blackstone, Ancestry, firma care a vândut baza de date, genera aproximativ un miliard de dolari în fiecare an. Banii proveneau din teste noi, dar și din serviciul său de abonament de 50 de dolari pe lună care permite utilizatorilor să construiască și să analizeze un arbore genealogic genetic.

„Rețeaua mare de utilizatori ai firmei, conținutul unic și platforma tehnologică la scară mare a făcut-o lider pe piață. Așteptăm cu nerăbdare să contribuim la resursele lui Blackstone și să beneficiem de puternica noastră expertiză în conținut digital pentru a accelera și mai mult creșterea lui Ancestry.”
Sachin Bavishi, directorul general al Blackstone

E un lucru destul de alarmant, când te gândești că cei care doreau doar să afle de unde provin strămoșii lor, au putut constata că polițiștii își bagă nasul în datele lor personale. Ce urmează? Să se confrunta brusc cu discriminare la locul de muncă pe baza ADN-ului?

Cel mai ambițios studiu despre ADN ne-ar putea arăta adevăratul traseu al sclaviei

O altă curiozitate despre ADN, în contextul actual al scandalurilor pe teme rasiale, este că cercetătorii fac descoperiri cel puțin interesante. Oamenii de știință de la o companie de genetică au publicat cel mai mare studiu ADN  al persoanelor cu strămoși africani în America.

Prin combinarea rapoartelor de origini genetice cu documentația istorică existentă, 23andMe, o companie de biotehnologie din California, și o echipă de istorici au putut să îmbine noi descoperiri despre comerțul cu sclavi transatlantici.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele