01 oct. 2020 | 09:30

Noi restricții pentru românii care vin din străinătate: detaliile, confirmate de Orban

ACTUALITATE
Noi restricții pentru românii care vin din străinătate: detaliile, confirmate de Orban

Pandemia nu arată deloc bine în România, numărul cazurilor noi depistate atingând un nou record pe parcursul zilei de ieri. În acest context, Orban a venit cu câteva restricții noi pentru cei care vin din străinătate.

Nivelul de infectare al țărilor din afara României, în ultimele 14 zile, va defini restricțiile la care sunt supuși cei care vor să ne calce granițele. Detaliile vor fi stabilite luni, în cadrul unei ședințe a Comitetului Național de Situații de Urgență. În același context, Orban a atras atenția Comitetului să impună decizii de carantinare pe teritoriul României, pe localități sau regiuni, acolo unde se impune.

Astfel, persoanele care vin din țări cu un grad de infectare mai ridicat decât al României pentru doar trei zile, ele nu vor intra în carantină dacă vor prezenta un test Covid negativ nu mai vechi de 48 de ore.

”Știți că nu am mai actualizat lista țărilor, pentru că la nivel european a fost o dezbatere și am așteptat să se ia o decizie privind modalitatea unitară de introducere a măsurilor privind deplasările în cadrul UE, între țări. Nu s-a luat o decizie, de aceea vom decide luni în cadrul Comitetului Național pentru Situații de Urgență să reintroducem restricții pentru țările care au un nivel de infectare superior celui din România, pe ultimele 14 zile. Aceste restricții vor fi mai nuanțate. Pentru cei care vin în România și stau aici o perioadă de maximum 3 zile nu se va impune obligația carantinării, dacă vin cu un test COVID negativ efectuat cu 48 de ore înainte de intrarea în țară”, a declarat Orban.

Dacă plănuiești să vii din afara țării în România și să stai mai mult de trei zile, situația se complică. ”Dacă vor să stea mai mult de 3 zile, vor avea la dispoziție două variante. Carantină 14 zile, în cazul în care doresc să nu stea în carantină 14 zile, în a cincea zi vor avea posibilitatea de efectuare a testului, iar în cazul în care testul este negativ, la momentul primirii testului negativ vor putea ieși din carantină”, a adăugat Orban.

Din câte se pare, premierul este destul de îngrijorat în ceea ce privește răspândirea pandemiei de Covid-19. ”Am solicitat comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă o implicare mult mai serioasă în implementarea măsurilor legale adoptate de autorităţi; de asemenea, o intensificarea a acţiunilor de control şi, nu în ultimul rând, o intensificare a comunicării cu cetăţenii pentru respectarea măsurilor de protecţie a sănătăţii”, a declarat Ludovic Orban, miercuri seară, la sediul MAI, după videoconferinţa cu prefecţii şi cu reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în gestionarea epidemiei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele