NASA vrea să pună reactoare nucleare pe Lună în cel mai ambițios plan de până acum
NASA merge mai departe cu planul său de a alimenta așezările lunare și marțiene cu reactoare nucleare mici.
Acum, Departamentul de Energie al SUA și NASA acceptă propunerile contractorilor pentru instalații de fisiune nucleară care ar putea funcționa în siguranță pe Lună, relatează CNBC. Programul este încă la început, dar NASA speră să aibă reactoare în funcțiune pe suprafața lunară până în 2026, unde vor susține avanposturi științifice pe termen lung.
Centralele nucleare propuse vor fi asamblate pe Pământ și apoi transportate în spațiu, unde fiecare va furniza zece kilowați de energie pentru un deceniu, relatează CNBC. Acesta este echivalentul a aproximativ trei gospodării mari aici pe Pământ și suficient pentru a menține echipamentul și habitatul echipajului lunar. Și NASA se așteaptă să nu fie nevoie de nicio tehnologie revoluționară pentru a-și atinge obiectivul.
Care este scopul acestor reactoare nucleare pe Lună
„Suntem capabili să valorificăm ani de muncă de cercetare și dezvoltare privind combustibilii și materialele avansate, precum și recentele progrese comerciale în transportul spațiului comercial, pentru a reduce riscul la program, pentru a îndeplini proiectul din 2026”, a spus Steve Johnson, director al Energiei și Izotopului Spațial Nuclear, Divizia Tehnologii de la Laboratorul Național Idaho.
„Micile reactoare nucleare vor genera căldură care este transferată către sistemul de conversie a energiei. Sistemul de conversie a puterii va consta din motoare care sunt proiectate să funcționeze pe căldura reactorului, mai degrabă decât pe combustibil. Aceste motoare folosesc căldura, o transformă în energie electrică care este condiționată și distribuită echipamentului utilizatorului pe suprafețele lunare și marțiene. Tehnologia de respingere a căldurii este, de asemenea, importantă pentru a menține temperaturile de funcționare corecte pentru echipamente”, explică el.
Criticii programului au declarat pentru CNBC că ar putea avea sens să ne bazăm pe energia solară. Dar susținătorii reactoarelor nucleare spun că nopțile lungi și lumina soarelui foarte variabilă pe alte planete ar face ca sursele regenerabile de energie să nu fie fiabile.
„Aceste misiuni ar putea necesita o varietate de sisteme de energie solară, cu baterie, radioizotop și fisiune pentru a permite o gamă largă de cerințe solicitante”, a declarat Anthony Calomino, liderul portofoliului de tehnologie nucleară al NASA, pentru CNBC.