18 aug. 2020 | 18:55

Fenomenul bizar detectat în câmpul magnetic al Pământului

ȘTIINȚĂ
Fenomenul bizar detectat în câmpul magnetic al Pământului

Oamenii de știință ai NASA au urmărit un fenomen detectat în câmpul magnetic al Pământului. Ceea ce ar putea fi caracterizat drept o „adâncitură” ce se deplasează încet spre vest, peste America de Sud și sudul Oceanului Atlantic.

Câmpul magnetic al Pământului este ceea ce ne protejează de particulele periculoase din spațiu, dar și de furtunile solare. Dar oamenii de știință au observat că acest efect slăbește semnificativ într-o zonă specifică deasupra Atlanticului de Sud.

În timp ce aceasta este cunoscută de ceva vreme sub numele de „Anomalia Atlanticului de Sud” (SAA), cercetătorii observă acum că regiunea se deplasează spre vest – o împărțire chiar în doi lobi, potrivit unui comunicat al NASA.

Care sunt efectele acestui fenomen

Experții consideră că acest fenomen este cauzat de furtunile solare care deformează „centurile Van Allen”, două zone care înfășoară Pământul care captează particule încărcate.

„Un câmp cu polaritate inversată crește puternic în regiunea SAA, ceea ce face ca intensitatea câmpului să fie foarte slabă, mai slabă decât cea a regiunilor înconjurătoare”, a explicat Weijia Kuang, geofizician și mathematician, la Laboratorul de Geodezie și Geofizică din Goddard.

O slăbire în câmpul magnetic al planetei ar putea lăsa sateliții care trec peste SAA expuși particulelor încărcate și nivelurilor relativ ridicate de radiații. În cel mai rău caz, particulele încărcate ar putea scurtcircuita și scoate din funcțiune sateliți.

Acesta este motivul pentru care o echipă de oameni de știință NASA au multe semne de întrebare cu privire la acest fenomen. „Chiar dacă SAA este în mișcare lentă, aceasta trece printr-o modificare a morfologiei, de aceea este important să continuăm să o monitorizăm prin continuarea misiunilor”, a declarat Terry Sabaka, geofizician la Goddard Space Flight Center din NASA. „Pentru că asta ne ajută să facem modele și predicții mai precise care să ne ajute pe termen lung”, a completat el.