16 aug. 2020 | 10:17

NASA a reușit să “intre” în pământul lui Marte

ACTUALITATE
NASA a reușit să “intre” în pământul lui Marte

După ce a petrecut peste un an încercând să se “îngroape” în suprafața planetei Marte, pentru a prelua temperatura Planetei Roșii, „cârtița” (Mole) atașată de sonda de aterizare InSight Mars de la NASA este, în sfârșit, oficial „înăuntru”. Dispozitivul s-a îngropat în nisip, potrivit unei actualizări a Centrului Aerospațial German (DLR).

În luna iunie, echipa DLR a scos “cârtița” din pământul marțian pentru a-l verifica și a decis să revină la foraj. Când a început să sape, a dat de un obstacol însă – compoziția solului marțian n-a fost deloc cum s-au așteptat oamenii de știință. Așadar, aceștia au fost nevoiți să improvizeze.

Deși reușise, în sfârșit, să se îngroape cu totul în solul marțian, se pare că a întâmpinat probleme atunci când a venit vorba de adâncimea minimă dorită de trei metri.

Ce misiune are „cârtița” pe Planeta Roșie

“Cârtița”, fiind complet acoperită cu nisip, ar putea oferi o frecare suficientă pentru a înainta, în încercarea sa de a atinge o adâncime maximă de 10 metri. Succesul îngropării acesteia ar putea avea, de asemenea, un impact mare asupra valorii științifice a misiunii pe Marte.

Obiectivul misiunii este de a lua temperatura lui Marte de sub suprafață – iar după ce a fost îngropată complet, „atât contactul termic, cât și cel mecanic s-au îmbunătățit”, se arată în actualizare. „Deci ne simțim optimiști!”, se completează.

„La fel ca studierea căldurii eliminate din motorul unei mașini, cârtița măsoară căldura care provine din interiorul lui Marte pentru a dezvălui câtă căldură emană planeta și care este sursa acesteia”, a scris NASA.

Acest lucru s-a reușit după o serie de manevre riscante, solul marțian fiind „ca cimentul”.

De asemenea, nu e singurul “robot” cu planuri ambițioase de la NASA.  NASA tocmai a dezvăluit un nou robot autonom, pe nume BRUIE, pe care intenționează să îl trimită în căutarea pentru viața extraterestră. Robotul arată ca o mașină cu telecomandă – dar are puțin mai mult de două roți și o osie care le leagă. Aceste roți se pot agăța de fundul unui strat de gheață – o abilitate valoroasă pe care NASA speră să o folosească ca să caute semne de viață sub suprafața oceanelor, pe exoplanete și pe Lună.