01 apr. 2020 | 16:53

Minciunile virale despre virus: ce cred cei mai mulți români

ACTUALITATE
Minciunile virale despre virus: ce cred cei mai mulți români
Garry Knight / Flickr

Atât românii, cât și restul locuitorilor planetei, ajung să considere adevărate lucrurile pe care le găsesc pe internet, deși unele sunt, în mod evident, dezinformări.

Asta arată și un nou raport realizat de Serviciul European de Acțiune Externă (EEAS). Raportul arată cât de extins este fenomenul dezinformării la nivel global, dar și cât de dăunător ar putea fi pentru sănătatea publică. Mesajele de acest tip încearcă să răspândească, printre altele, idei precum: virusul a fost creat de om, virusul a fost răspândit în mod intenținoat sau ideea că că anumite minorități vulenrabile ar fi cauza pandemiei.

În abordarea dezinformării și identificarea și analizarea informațiilor false despre COVID-19, EEAS colaborează cu Comisia Europeană și cu statele membre ale UE.

În Europa, dezinformările legate de COVID-19 se răspândesc zilnic pe social media. De exemplu, una dintre cele mai stupide dezinformări care circulă pe Facebooka și Twitter menționează că spălatul pe mâini nu ajută la combaterea virusului. Ar fi stupid să iei în considerare acest lucru, având în vedere că Organizația Mondială a Sănătății menționează că aceasta este una dintre cele mai ultile „arme” împotriva coronavirusului.

Cele mai populare minciuni răspândite pe teritoriul UE

Trebuie să iei în considerare că următoarea listă este alcătuită din dezinformări, minciuni și informații false, distribuite de actori de tot felul.

„Uniunea Europeană nu reușește să facă față pandemiei și Uniunea e pe cale să prăbușească”. Această idee este promovată, în special, de către ruși, dar și de guverne sau rețele din interiorul Europei.

„UE exploatează criza pentru propriul interes”. Deși ideea este mai puțin promovată pe internet, se află pe lista de dezinformări din această perioadă.

„Rusia și China sunt puterile responsabile”. Această idee încearcă să-i facă pe oameni să creadă că Rusia ajută state precum Italia în timpul pandemiei, iar Uniunea Europeană nu face acest lucru. De asemenea, raportul arată și că instituțiile de presă controlate de China promovează ideea că modelul chinez în lupta cu noul virus este de departe superior.

Raportul susține că, de la sfârșitul lunii ianuarie, au existat peste 150 de cazuri de dezinformare pro-Kremlin în ceea ce privește COVID-19.

Ce dezinformări cred românii despre noul coronavirus

Și în România avem parte de știri false în mediul online, iar mulți ajung să le creadă pe acestea. În acest sens, Grupul de Studii Socio Comportamentale Avangarde a realizat un sondaj de opinie pe tema “Percepţii publice referioare la virusul Covid 19”. Potrivit rezultatelor sondajului, 52% dintre români cred că coronavirusul a fost, de fapt, creat în mod artificial.

Același raport arată și că românii nu au 100% încredere în autorități. Întrebați cine cred că este principalul vinovat pentru lipsa de prevenție din România, 40% au răspuns că principalii vinovați sunt decidenții politici din Guvern.