Milioane de români, afectați: cel mai mare asigurator RCA, aproape de faliment

Milioane de români, afectați: cel mai mare asigurator RCA, aproape de faliment

După ce a scăpat în 2019 ca prin urechile acului de un proces prin care i se solicita falimentul, asiguratorul RCA cu două milioane de clienți pe piața din România are din nou șanse mari să intre în faliment.

Într-un nou proces intentat Euroins, mai multe companii importante din România solicită intrarea în faliment a asiguratorului RCA. Nu este prima oară când Euroins se află în această situație. În 2019, a încheiat printr-o înțelegere amiabilă un proces similar intentat de service-urile producătorului de camioane MAN. De această dată însă, presiunea financiară este semnificativ mai mare și s-ar putea ca cei aproximativ două milioane de asigurați să întâmpine probleme cu RCA. 

În noul proces, asiguratorul cu acționariat bulgar trebuie să facă față cererii de faliment intentate de Automobile Bavaria (cel mai mare dealer BMW din România) și ATP Motors (cel mai mare dealer Mercedes din Ardeal și din țară). Datorită inabilității de a-și achita datoriile, procesului s-au alăturat și alte patru firme mai mici din domeniul auto. Printre ele se numără și lanțul de service-uri MAN menționat mai sus.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Ilfov și a primit  deja număr de înregistrare și de la  Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care, potrivit legii, trebuie notificată în cazul oricărei cereri de faliment depuse pe numele unei companii de asigurări. Primul termen al procesului a fost ieri, 25 iunie 2020. Din păcate, a început cu o amânare până în septembrie.

Este important de reținut că cererile de faliment introduse pe numele unor societăți de asigurări sunt departe de a fi o raritate în România. Fiind unul dintre marii jucători pe RCA, Euroins are mii de procese în care se judecă pentru plata unor daune și, în câteva cazuri i s-a cerut chiar falimentul. Diferența acum față de alte situații similare ține de puterea financiară a celor care au intentat procesul, un semn al faptului că s-ar putea ca de această dată lucrurile să nu se încheie amiabil.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: