Miliarde de lei pentru decontarea șomajului tehnic: cât a cheltuit Guvernul în plină criză

Miliarde de lei pentru decontarea șomajului tehnic: cât a cheltuit Guvernul în plină criză

Guvernul s-a văzut nevoit să vină cu miliarde de lei pentru sprijinirea angajaților care au intrat în șomaj tehnic pe perioada crizei. Și numărul beneficiarilor n-a fost deloc mic – a sărit de un milion.

Guvernul a promis că va deconta plata șomajului tehnic în anumite condiții și în cadrul anumitor plafoane pentru angajații trimiși în șomaj tehnic. Numărul acestora a sărit de 1 milion, din moment ce multe afaceri s-au închis pe perioada stării de urgență.

Datele oficiale arată că Guvernul a acoperit 75% din salariul angajaților cu contractele de muncă suspendate temporar și au fost făcute plăţi de miliarde de lei.

Miliarde de lei de la Guvern pentru decontarea șomajului tehnic

Potrivit cifrelor oficiale, în cursul lunii aprilie de această măsură au beneficiat 490.017 salariați pentru contractele individuale de muncă suspendate. De asemenea, în luna mai au beneficiat 128.880 angajatori și 1.175.462 salariați pentru contractele individuale de muncă suspendate în cursul lunii aprilie 2020.

Totodată, în luna iunie 2020, până în data de 09 iunie, de acest sprijin au beneficiat 17.573 angajatori și 140.787 salariați, pentru contractele individuale de muncă suspendate în cursul lunii mai 2020. Plățile sunt de ordinul miliardelor de lei.

„Măsura şomajului tehnic a venit în întâmpinarea nevoilor a peste 1.300.000 de persoane, a ajuns acum într-un cuantum de 4 miliarde de lei, este, dacă îmi permiteţi, cel mai interesant exemplu de mod în care s-a mobilizat administraţia, mă refer la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, să facă plăţi rapid, să proceseze foarte rapid un mecanism de sprijin pentru angajaţi şi angajatori. Ne-am adresat nevoilor celor a căror activitate a fost închisă peste noapte prin decizia autorităţilor, pentru a proteja sănătatea salariaţilor, a angajatorilor. În mod evident ne-am adresat în primul rând acestora, unor oameni a căror viaţă a fost dată peste cap, peste noapte, în condiţii de pandemie. Le-am găsit aceste soluţii de sprijin prin care Administraţia s-a mobilizat cât a putut de bine”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

Noi măsuri de sprijin economic

Guvernul pregătește și măsuri suplimentare pentru revenirea economică. E vorba de acordarea a 41,5% din salariul de bază al celor care se vor întoarce din şomaj tehnic, sumă ce va fi plătită de către stat, pe o perioadă de trei luni, începând de la 1 iunie. Această măsură se aplică numai în cazul persoanelor au avut o durată a suspendării contractului individual de muncă de minimum 15 zile în perioada stării de urgenţă sau de alertă.

De asemenea, angajatorii cu firme care rămân în continuare cu activitatea suspendată pot  beneficia de continuarea plăţii şomajului tehnic de la data de 1 iunie 2020, până la ridicarea restricţiilor.

Totodată, guvernul a luat o măsură prin care angajatorii care vor încheia noi contracte de angajare cu persoanele de peste 50 de ani ale căror contracte de muncă au încetat în perioada stării de urgenţă şi sunt înregistraţi ca şomeri vor primi timp de un an 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei. De aceeaşi măsură vor beneficia şi cei care vor angaja tineri între 16 şi 29 ani, dar şi persoane care au venit în ţară în această perioadă, rămânând fără loc de muncă în ţările respective.

Citește și: