Medicamentul promovat de Trump face mai mult rău decât bine și poate provoca mai multe decese
Președintele Donald Trump a fost reticent cu privire la criza provocată de coronavirus. A spus, inițial, că nu e nimic grav, dar apoi, confruntat cu realitatea dură, nu a mai avut ce să spună. A recomandat, însă, un medicament despre care credea că e bun pentru tratarea pacienților. Se numește hidroxiclorochină. Numai că nu e atât de bună.
Hidroxiclorochina e medicamentul despre care președintele Trump spunea că ar fi extrem de util în tratarea pacienților infectați cu coronavirus. Numai că un studiu realizat în Statele Unite spune acum contrariul. Acest medicament n-ar avea efecte pozitive, ba din contră.
Acest medicament e utilizat chiar și-n România. Medicii americani, spre exemplu, au primit recomandări să nu-l mai folosească pentru că, în realitate, face mai mult rău decât bine.
De ce nu e bună hidroxiclorochina, medicamentul recomandat și de Trump
Studiul realizat de americani arată că hidroxiclorochina e un medicament folosit împotriva malariei, dar a fost introdus și-n schema de tratament pentru pacienții infectați cu coronavirus. Numai că nu are efecte benefice asupra acestora, potrivit CNN. Experții de la Institutul Național pentru Boli Infecțioase din SUA au recomandat doctorilor să nu utilizeze tratamentul bazat pe o combinație de hidroclorochină și azitromycin.
Specialiștii au arătat că utilizarea acestei combinații între medicamentul anti-malarie și antibiotic este contraindicată din cauza potențialelor toxicități care duc la creșterea riscului de afecțiuni cardiace. Mai exact, procentul pacienților tratați cu hidroxiclorochină care au avut nevoie de ventilare mecanică este identic cu cel al pacienților netratați, arată studiul.
Mai mult: pacienții tratați cu hidroxiclorochină au avut rate de deces mai mari, scrie presa americană. Din acest punct de vedere, medicilor americani le-a fost recomandat să renunțe la tratament.
Studiul a fost realizat pe 368 pacienți din rețeaua medicală a Administrației Sanitare a Veteranilor din SUA și a fost publicat pe portalul medrxiv.org. Studiul a fost finanțat de Institutul Național de Sănătate din SUA și University of Virginia.