Visul șoferilor de mașini electrice: bateriile înlocuibile care te scutesc de timp pierdut la stațiile de încărcare

Visul șoferilor de mașini electrice: bateriile înlocuibile care te scutesc de timp pierdut la stațiile de încărcare

Stațiile de încărcare pentru mașini electrice ar putea rămâne în trecut, datorită acestei idei menite să-ți facă viața puțin mai ușoară.

China depune eforturi masive în încercarea schimbării felului în care mașina ta electrică primește energie. Astfel, în loc să fi nevoit să mergi la o stație de încărcare pentru a-ți umple bateria de pe mașină, o vei putea schimba în doar câteva minute pe cea uzată cu una complet încărcată.

Ideea nu este una nouă. Mai multe companii au încercat să ajungă la acest rezultat de-a lungul timpului, însă n-au reușit. Atunci de ce eforturile Chinei sunt importante? Statul asiatic reprezintă aproximativ jumătate din piața globală de mașini electrice. Astfel, aceasta are „influența” necesară să impună această idee ca standard al industriei.

Ce va însemna schimbarea pentru cei care au mașini electrice

Fiecare șofer de mașină electrică este familiarizat cu procesul încărcării bateriei. Aceștia spun că pierd cel puțin o oră la stațiile de încărcare pentru a putea circula cu mașina.

Acest lucru este pe cale să se schimbe odată cu introducerea unor baterii înlocuibile. Astfel, în doar câteva minute, ai putea avea o mașină cu baterie 100% gata de drum. În locul stațiilor de încărcare, ar exista stații de schimbare a bateriei, unde specialiștii ar așeza în locul bateriei consumate una nouă.

Pe de altă parte, ideea mai vine cu un avantaj: mașinile electrice ar putea fi vândute fără baterii, ceea ce le-ar face mai ieftine. Ulterior, șoferii și-ar putea achiziționa bateriile separat, pe baza nevoilor personale ale fiecăruia.

Dacă iei în considderare dimensiunea pieței chineze de mașini electrice și sprijinul guvernamental oferit, e posibil ca statul să poată reuși unde alții au eșuat. Totuși, pentru ca tehnologia să ajungă și în vest este necesară și susținerea producătorilor de vehicule electrice de aici.

Ideea a fost deja aplicată pe trotinete electrice

Deși ideea nu este încă implementată în ceea ce privește industria de mașini electrice, există o categorie de vehicule electrice care beneficiază de așa ceva. Este vorba despre trotinetele electrice de la Gogoro. Compania este una bazată în Taiwan și are o serie de astfel de stații, numite GoStation, unde poți schimba bateria consumată cu una complet încărcată.

Partea și mai interesantă e că acestea sunt peste tot în capitala statului asiatic. Compania spune că, în Taipei, cei care folosesc trotinete electrice nu sunt niciodată la o distanță mai mare de un kilometru de o astfel de stație de încărcare. Sigur, în cazul în care acest lucru va fi aplicat pe mașini electrice, e posibil densitatea acestor stații de schimbare a bateriei nu va fi la fel de mare.

Sursa: tnw