Lucrările la DN0, deschise cu focuri de artificii: când va fi gata Autostrada de Centură a Capitalei

Lucrările la DN0, deschise cu focuri de artificii: când va fi gata Autostrada de Centură a Capitalei

Premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor au fost prezenți ieri la deschiderea lucrărilor pentru realizarea Autostradei de Centură a Bucureștiului. Evenimentul a fost marcat cu artificii colorate, pe timp de zi.

Deși subiectul autostrăzilor din România este unul foarte sensibil, aproape rușinos pentru guvernele din ultimii 30 de ani, chiar și acum, inițierea unei lucrări importante a fost marcată ca un fel de circ. Din motive greu de înțeles, la începerea lucrărilor la Autostrada de Centură a Capitalei (A0), momentul a fost precedat de un foc de artificii în culorile tricolorului, după cum se poate vedea în reportajul video de mai jos.

La eveniment, au fost prezenți Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, Lucian Bode. Partea cu artificii a fost penibilă și din cauza faptului că au fost aprinse la prima oră a dimineții. În orice caz, s-a produs deschiderea oficială a lucrărilor pentru Autostrada de Centură București (A0), Sector Sud, Lotul 2, Vidra – Bragadiru.

Pentru că au fost nevoiți să dea socoteală pentru acele focuri de artificii, oficialii din Guvern au spus că nu au știut nimic. „În vederea informării corecte a opiniei publice facem următoarele precizări: Reprezentanții Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor nu au avut cunoștință despre momentul pirotehnic organizat de către antreprenorul ALSIM ALARKO SANAYI TESISLERI VE TICARET A.S. și nu și-au dat acordul asupra acestui moment. Acest detaliu nu a fost prezentat de către antreprenor înainte de desfășurarea evenimentului și a aparținut în totalitate organizatorului”, a transmis ministerul condus de Lucian Bode.

Autostrada de Centură a Capitalei ar trebui să fie gata în 30 de luni, conform contractului. Potrivit Companiei Naționale de Autostrăzi, lotul 2 de Centură București Sud are o lungime de 16,3 kilometri. Antreprenorul acestui obiectiv, în valoare de 750,849,942.12 Lei (fără TVA), este ALSIM ALARKO SANAYI TESISLERI VE TICARET A.Ş. Sursa de finanțare este asigurată din POIM 2014 – 2020.

„Am ţinut să fiu prezent la acest eveniment extrem de important. Practic, astăzi încep lucrările pe primul tronson de autostradă de centură, din cele 7 tronsoane de autostradă care urmează a fi construite. Bucureştiul are nevoie de Autostradă de Centură, nu de astăzi, nu de ieri, de cel puţin 15 ani de zile. Indicii de trafic arată că traficul pe Centura Bucureştiului este un trafic extrem de aglomerat, de peste 20.000 de mijloace de transport zilnic, necesitatea unei autostrăzi se impune, deja, de la un trafic de peste 16.000 de mijloace de transport zilnic. Această Autostradă de Centură este vitală pentru Bucureşti”, a declarat Ludovic Orban.