24 aug. 2020 | 16:39

Lovitură tipic europeană pentru Facebook: de ce trebuie să plătească 100 de milioane de euro

ACTUALITATE
Lovitură tipic europeană pentru Facebook: de ce trebuie să plătească 100 de milioane de euro

Facebook e un gigant al lumii digitale, dar modelele sale de business nu-s pe placul tuturor autorităților de reglementare. Iar cele din Franța au acționat dur împotriva companiei conduse de Mark Zuckerberg.

Facebook e fost acuzată în dese rânduri de practici incorecte de business și de evitarea plății taxelor prin metode considerat de multe ori la limita legii. Din când în când, mai apare o anchetă care vizează rețeaua de socializare, dar amenzile sunt de multe ori modice. În alte cazuri, chiar Facebook acceptă să plătească o anumită sumă pentru a scăpa de acuzații.

Așa a făcut recent și-n Franța. Compania americană a fost de acord să plătească taxe restante de peste 100 de milioane de euro, pentru că și-a ascuns veniturile de Fiscul de la Paris. Acuzațiile au legătură cu anul 2018.

Facebook, bună de plată în Franța

Filiala franceză a companiei americane a fost acuzată că nu și-a declarat veniturile încasate în 2018. Astfel că s-a trezit cu o impunere fiscală și trebuie să plătească acum 104 milioane de euro, sumă din care 22 de milioane de euro reprezintă penalități.

„Aceasta a făcut ca filiala franceză a Facebook să înregistreze o pierdere de 88 de milioane de euro şi capitaluri proprii negative de 70 de milioane de euro, potrivit bilanţului contabil pe 2019”, scrie revista franceză Capital.

Ce se întâmplă în Franța e parte dintr-o ofensivă a autoritățile europene împotriva giganților digitali americani care sunt acuzați de practici incorect de business pe continent. Guvernul francez a anunţat în luna decembrie 2018 că va introduce o taxă naţională pentru giganţii Google, Apple, Facebook şi Amazon, reuniţi sub acronimul GAFA.

Această taxă, care a fost votată într-un proiect de lege prezentat în luna martie 2019, prevede impozitarea cu 3% a marilor companii din sectorul digital şi se va aplica pe cifra de afaceri realizată în Franţa de aceste companii. Numai că Guvernul de la Paris a făcut un pas înapoi la începutul anului.

În ianuarie, s-a anunțat suspendarea în acest an a aplicării taxei care vizează giganţii din domeniul Internetului, în ideea de evita sancţiunile americane şi a da mai mult timp pentru găsirea unei soluţii globale în cadrul OECD. Cu alte cuvinte, presiunile americane au funcționat.

Pentru moment.