26 nov. 2020 | 12:54

Lovitură pentru milioane de români. Deputații au decis ce se întâmplă cu salariul lor minim

BANI
Lovitură pentru milioane de români. Deputații au decis ce se întâmplă cu salariul lor minim

Vestea pentru milioane de români vine într-un context social foarte sensibil. Salariul minim brut nu va putea crește până la 60% din valoarea salariului mediu brut. Deputații au respins legea definitiv.

Proiectul a fost respins definitiv de Parlament şi nu va putea să se aplice

Inițial, acest proiect de lege trecuse cu vot favorabil prin Senat, însă Camera Deputaților a respins proiectul, având și rol decisional, potrivit qwer.ro.

Concret, proiectul prevedea creșterea etapizată a salariului minim brut până la 60% din salariul mediu brut. Majorarea ar fi urmat să fie făcută în tranșe, până în anul 2024.

În expunerea de motive, inițiatorii susțineau că această măsură va viza garantarea asigurării condițiilor minime de trai decent pentru populație, diminuarea migrației forței de muncă locale, reducerea șomajului voluntar generat de lipsa de atractivitate a salariului minim și colectarea unor sume mai mari la bugetul de stat.

România, la final de 2020: ce se întâmplă cu rata șomajului, dar cu salariul mediu

Comisia Națională de Prognoză a publicat de curând o estimare referitoare la situația din piața muncii în Românii, până la finalul lui 2020.

Pandemia de coronavirus și-a făcut simțite efectele în piața muncii într-o manieră foarte agresivă, în ultimul an. Foarte multe domenii de activitate au fost îngropate de măsurile guvernamentale pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2. Din acest motiv, nu ar trebui să vină ca o surpriză estimările referitoare la situația economică a angajaților din România. Unii le-ar putea considera chiar prea optimiste.

Comisia Națională de Prognoză a anunțat că în 2020, rata șomajului din România va atinge pragul de 5,1%. Salariile vor crește cu 4,8%, până la un câștig mediu lunar de 3.406 lei. Valoarea referitoare la rata șomajului a fost confirmată și de Sorina Donisa, CEO-ul APT Resources & Services. ”Semnalele pe care le văd în piață, în special din mediul privat, mă fac să mă aștept la o rată a șomajului mai mare de 5% în 2020”, a declarat directoare uneia dintre cele mai mari firme de recrutare și închiriere de forță de muncă în regim temporar din România.