Localități din Argeș și Brașov, pasibile de carantină: avertismentul premierului Orban

Localități din Argeș și Brașov, pasibile de carantină: avertismentul premierului Orban

Premierul Ludovic Orban a detaliat pentru prima dată posibilitatea instituirii de restricții prin carantină a unor localități din România unde s-au înregistrat focare de infecție. Acestea sunt Argeș și Brașov.

La ora actuală, nu mai puțin de trei localități din județele Argeș și Brașov sunt pasibile să intre în carantină. Decizia nu a fost luată încă și nici nu a fost menționat numele orașelor vizate, dar probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este cât se poate de reală. Explicația pentru acest gest radical a fost oferită de premier într-o conferință de aseară. După intrarea în vigoare a noii legi a carantinării și izolării, există posibilitatea impunerii unei carantinări zonale pentru comunități locale și regiuni.

„Nu suntem în situaţia de a carantina un judeţ, niciun judeţ. La ora actuală există un număr de localităţi care sunt sub urmărire, sub supraveghere. Încă nu este demarată procedura pentru carantinarea niciunei comunităţi, dar sunt un număr… În Argeş, de exemplu, sunt 3 localităţi care sunt sub evaluare şi, în cazul care continuă răspândirea virusului, se poate dispune suspendarea. În Braşov sunt 3 sau 4 localităţi. S-a făcut o evaluare pe localităţi. Deocamdată nu s-a luat nicio astfel de măsură, dar dacă va fi necesar, nu vom ezita să luăm astfel de decizii. Deciziile se iau, evident, la propunerea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu avizul INSP, DSP, prin ordinul comandantului”, a declarat Ludovic Orban la finalul videoconferinţei cu prefecţii pe tema gestionării crizei sanitare, în contextul în care Legea carantinării şi izolării a intrat în vigoare.

Tot atunci, premierul a atras atenția asupra unui caz particular. „Dacă într-o localitate – de exemplu, un sat sau un cartier sau o localitate, o comună sau un oraş – există o răspândire a virusului, un număr de cazuri care depăşeşte numărul de cazuri de minimum trei cazuri la mia de locuitori, se poate dispune carantinarea zonală şi se pot dispune măsuri restrictive pentru zona care este carantinată, ţinând cont, în mod evident, de cauza principală care a dus la răspândirea virusului pentru a contracara, practic, prin măsurile restrictive, pentru a diminua riscul de răspândire a virusului”, a spus Orban.

Pentru a nu panica populația și a declanșa un val masiv de migrații a bolnavilor dintr-o regiune în alta, șeful Guvernul a refuzat să dea numele localităților vizate din Brașov și Argeș, „Nu vă dau astfel de informaţii. Când vor fi localităţi, vom demara procedura şi vom anunţa public”, a concluzionat el.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: