24 sept. 2020 | 07:55

La ce probleme să fii atent, în perioada asta, ca să ai o sănătate mintală bună

ACTUALITATE
La ce probleme să fii atent, în perioada asta, ca să ai o sănătate mintală bună

De mai bine de jumătate de an, ne confruntăm cu o perioadă atipică. Tulburările de memorie, dezorientarea, problemele de echilibru sau lipsa coordonării sunt efecte ale unei rutine zilnice repetitive și limitate între patru pereți.

„Am observat ceva, încă nu sunt raportate, la pacienții mei care au fenomene ușoare, că evoluează. Mi-e foarte jenă să-i arunc în față unei doamne, domn «dumneata ai Alzheimer». Toți vin în ultimul timp, de la o anumită vârstă, cu tulburări de memorie, dezorientare, probleme de echilibru sau nu mai au coerența gestului, scapă paharul. De ce? «Mama e stresată, bunica nu se mai coordonează». Altceva este”, a declarat neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea pentru Digi24.

Acesta a mai spus că oamenii, în special cei vârstnici, trebuie să iasă afară din casă și să socializeze, pentru a stimula creierul și imunitatea.

„Între patru pereți, uitându-ne eventual la TV sau discutând aceleași lucruri în familie nu am făcut decât să ne tâmpim luni și luni de zile. Trebuie să ieșim afară!”, adaugă medicul, accetuând că conexiunile în sistemul nervos nu se mai fac corect, pentru că această izolare nu a dus la ceva bun.

„Omul este un produs social, trebuie să vorbească, să comunice, trebuie să colaborăm, să socializăm între noi”

Este vorba, în principiu, de adaptare. E nevoie să schimbăm rutina. În acest moment ne-am izbit de ceva nou. “Persoanele în vârstă, nu-i lăsați în casă. Scoateți-i măcar pe o bancă, în parc, să socializeze, să vorbească, să joace șah, să facă cuvinte încrucișate. Toate lucrurile acestea dezvoltă cerebral o grămadă de activități”, completează doctorul.

Schimbul de idei, întrevederile fac foarte bine pentru toată lumea. “Faptul că unul are o cravată mai frumoasă, o îmbrăcăminte mai frumoasă, o coafură. Asta face foarte bine, nu este invidie, nu este gelozie, este o gândire pozitivă. Aici urmează și al doilea element, descărcarea endocrină, și al treilea element, imunitatea”, explică medicul.

În final, concluzia e că trebuie să gândim pozitiv, ca să scăpăm cu bine de perioada aceasta. “Dacă suntem încruntați, supărați, atunci nu obții nimic, nici interlocutorii tăi, nici cei de la serviciu, nici cei de acasă. Asta nu duce la nimic bun. Scade și imunitatea și te face vulnerabil la COVID. Una dintre mijloacele de luptă împotriva virusului este imunitatea, deci gândurile bune, starea noastră de sănătate, de prospețime, activitatea fizică și gândirea pozitivă”, a explicat profesorul de neurochirurgie.