Intrarea în Grecia, mai dificilă ca niciodată: s-au schimbat regulile, din nou, peste noapte

Intrarea în Grecia, mai dificilă ca niciodată: s-au schimbat regulile, din nou, peste noapte

La ora actuală, ideea de a părăsi România pentru o vacanță în străinătate tinde să fie din ce în ce mai neinspirată. Din cauza numărul foarte mare de cazuri noi din țara noastră, Grecia, de exemplu, a schimbat regulile de acceptare a românilor peste noapte.

La ora actuală, numărul de cazuri noi din România, raportat la populație, tinde să fie cel mai mare din Europa. Din acest motiv, tot mai multe țări impun restricții speciale românilor. Partea proastă este că multe dintre ele se schimbă de la o oră la alta.

De exemplu, am aflat în weekend că, începând cu 15 iulie, la ora 6:00, vei avea nevoie de un test negativ de Coronavirus în limba engleză, pe numele tău, ca să poți fi acceptat în Grecia. Testul nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore. Fără vreun preaviz, ora 6:00 de intrare în vigoare a prevederii s-a transformat în ora 0:01. Cu alte cuvinte, până la momentul în care citești aceste rânduri, s-ar putea să rămâi blocat la granița dintre Bulgaria și Grecia pentru că ai sperat să reușești să intri înaintea impunerii restricții.

Testele trebuie făcute în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Pe lângă documentul respectiv, rămâne în vigoare și completarea formularului online de localizare a persoanelor (PLF/Passenger Locator Form). Documentul respectiv trebuie completat cu minim 24 de ore înainte de sosirea în Grecia. Dacă ai omis completarea acelui formular și te prezinți la graniță fără codul QR, plătești o amendă de 500 de euro, conform legislației elene în vigoare.

Ca situația să fie și mai complicată, iar probabilitatea de amendă mai mare, platforma online prin intermediul căreia completezi acel formular a avut probleme majore de funcționare în ultimele 24 de ore. Acum, lucrurile ar trebui să fie în regulă pe travel.gov.gr

Niciodată nu este mai important decât acum să rămâi acasă, dacă nu cumva vrei să rămâi blocat în vreo țară străină, băgat în carantină, izolare sau să întâmpini alte probleme. Dacă vreodată ai trăit cu impresia că românii reprezintă oaia neagră a Europei, ignoranța față de coronavirus abia acum ne-a adus în acest stadiu.

Citește și: