Inteligența artificială ajută această țară să le ofere cetățenilor ajutor financiar în pandemie
Când noul coronavirus a ajuns în Republica Togo din Africa în martie, liderii săi, la fel ca cei din multe alte țări, au răspuns cu ordinele de a sta la domiciliu. Dar și cu un program de asistență economică pentru a înlocui veniturile pierdute de oameni.
Dar modul în care Togo a vizat și a oferit acest ajutor a fost, într-un fel, mai centrat pe tehnologie decât în multe țări mai mari și mai bogate. Nimeni nu a primit un cec de hârtie prin poștă.
În schimb, guvernul Togo a creat rapid un sistem pentru a-i sprijini pe cei mai săraci oameni – o tehnologie mai dezvoltată în Africa decât în națiunile bogate care se presupune că sunt în fruntea tehnologiei mobile. Cele mai recente plăți, finanțate de organizația nonprofit GiveDirectly, au fost vizate cu ajutorul algoritmilor de învățare automată, care caută semne de sărăcie în fotografiile din satelit și în datele telefonului mobil.
Tehnologia ajută în pandemie
Proiectul Togo este un exemplu de măsură de pandemie care forțează experimentarea urgentă ce poate duce la schimbări de durată. Trecerea la datele prin satelit a fost determinată, în parte, de lipsa de date fiabile privind cetățenii și nevoile acestora.
Shegun Bakari, un consilier al președintelui Togo, spune că a funcționat atât de bine, încât abordarea centrată pe date va fi probabil utilizată mai mult. „Acest proiect este fundamental pentru noi în ceea ce privește modul în care ne putem configura sistemul de protecție socială în Togo în viitor”, spune el.
Noul sistem de ajutor se numește Novissi, conform site-ului companiei, ceea ce înseamnă „solidaritate” în limba locală Ewe, și s-a conturat în timpul a zece zile intense de muncă, începând cu sfârșitul lunii martie.
Cina Lawson, Ministrul Economiei Digitale din Togo, a fost motivată de frica efectelor secundare ale lockdown-urilor pandemice. Jumătate dintre cei opt milioane de oameni din Togo trăiesc cu mai puțin de 1,90 de dolari pe zi. Majoritatea togolezilor lucrează în așa-numitul sector informal, de exemplu ca lucrători manuali sau ca croitorese, iar restricțiile COVID-19 le-au tăiat brusc veniturile. „Ne gândeam că trebuie să îi sprijinim pe acești oameni, deoarece, dacă nu mor de COVID, vor muri de foame”, spune Lawson.
Cum funcționează sistemul din Africa
Novissi a fost lansat pe 8 aprilie și a trimis ajutor în aceeași zi lucrătorilor din capitală Republicii Togo, Lomé. Anunțurile de la radio au cerut oamenilor să trimită mesaje text pe un număr special, dar numai după ce au fost făcute niște sondaje în rândul cetățenilor care să certifice faptul că fac parte din categoriile vulnerabile care trebuie ajutate financiar. Astfel, plățile au fost trimise mai mult sau mai puțin instantaneu, dacă demonstrau că sunt eligibili. Programul a fost extins rapid și în zona din jurul celui de-al doilea oraș ca mărime din Togo, Sokodé.
Bărbații primeau 10.500 de dolari CFA (franci) în fiecare lună, aproximativ 20 de dolari, în rate bisăptămânale, iar femeile 12.250 de dolari CFA (franci), aproximativ 23 de dolari. Sumele au vizat înlocuirea a aproximativ o treime din salariul minim din Togo. Până în prezent, guvernul a trimis aproximativ 22 de milioane de dolari prin Novissi către aproape 600.000 de oameni.
Sistemul funcționa, practic, prin satelit. Satelitul colecta imagini de pe suprafața zonei respective, iar algoritmii de inteligență artificială au preluat indicatori de bogăție și sărăcie. Mai exact, diferite materiale de pe acoperișurile oamenilor care solicitau ajutorul sau drumurile neasfaltate din zonele unde locuiau.
Inteligența artificială, folosită de guverne pentru a sprijini cetățenii
Modul în care inteligența artificială poate ajuta proiectele umanitare va deveni mai evident pe măsură ce guvernele și donatorii o vor folosi mai mult. Togo ar putea fi printre cei mai mari experimentatori și chiar un deschizător de drumuri, chiar dacă este o zonă din Africa de unde nu te aștepți să răsară o astfel de inițiativă.
Bakari, consilierul președintelui țării, spune că Novissi a inspirat interesul în utilizarea tehnologiei pentru alte programe de asistență și pentru a ajuta finanțele guvernamentale. „Dacă puteți utiliza aceste date pentru a-i viza pe cei mai săraci, puteți folosi aceeași tehnologie pentru a ști cui ar trebui să cereți să plătească mai multe taxe ,care să sprijine cele mai sărace părți ale țării”, spune el.