10 iul. 2020 | 07:00

În sfârșit, Apple te lasă să-ți repari telefoanele și laptopurile cu piese originale, oriunde

ACTUALITATE
În sfârșit, Apple te lasă să-ți repari telefoanele și laptopurile cu piese originale, oriunde

Din cauza unor procese foarte costisitoare care au avut loc în SUA, Apple a început să ofere componente originale și certificări service-urilor independente. Cu alte cuvinte, nu mai trebuie să mergi la iStyle pentru a fi sigur că îți este reparat iPhone-ul cu piese Apple.

În urmă cu câțiva ani, mai multe service-uri independente din Statele Unite ale Americii au inițiat un proces de clasă împotrivă Apple. Cazul a făcut valuri în online sub numele de ”Right to Repair”(Dreptul la Reparație). Totul a plecat de la piedicile la nivel hardware pe care le pune Apple în dispozitivele sale în cazul în care nu folosești piese originale în procesul de reparație, asta în contextul în care gigantul din Cupertino nu ți-ar fi oferit oricum piese originale de cumpărat.

În orice caz, Apple a pierdut procesul, iar reparațiile la iPhone și MacBook-uri s-a liberalizat. Oricine se poate certifica pentru a repara gadgeturi ale companiei americane într-o manieră corectă cu piese originale.

În prima fază, proiectul a început în SUA cu peste 700 de centre de reparații care fac parte din 140 de companii independente de Apple. Acum, Independent Repair Provider Program se extinde în Canada și 32 de țări din Europa.

Pentru a vedea lista actualizată cu service-uri certificate de Apple, poți accesa această adresă web. Chiar dacă momentan include doar locații din SUA, în următoarele săptămâni se va extinde semnificativ și sunt șanse mari să vezi service-uri din multe orașe din România.

Consecințele sunt clare. Datorită acestui program inițiat de Apple, când te duci la un service certificat, vei plăti prețuri mai mici decât la iStyle, Noumax sau alt service oficial din România, dar componentele folosite în procesul de reparație vor fi originale, iar persoana care ți-a efectuat reparația are acces la documentația de la Apple pentru a nu da greș. Mai multe detalii despre acest program și despre modul în care te poți certifica gratuit, găsești la această adresă.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele