14 apr. 2020 | 07:15

În Guvernul României, nu știe stânga ce face dreapta: șomajul tehnic la bugetari, afirmații contradictorii

ACTUALITATE
În Guvernul României, nu știe stânga ce face dreapta: șomajul tehnic la bugetari, afirmații contradictorii

Îți dai seama că ne confruntăm cu o situație foarte dificilă la conducerea țării, când, la distanță de câteva zile, vezi declarații contradictorii de la premier și ministrul Finanțelor.

Foarte mulți bugetari s-au panicat săptămâna trecută din cauza afirmațiilor premierului Ludovic Orban. Atunci s-a pus în discuție pentru prima oară posibilitatea reducerii activității în sectorul bugetar pe timpul pandemiei. Anunțul a fost făcut în mod public în cadrul ședinței de Guvern de joi.

Cât se poate de senin, Orban a insistat pe faptul că există o primă variantă a acelui proiect realizată de Ministerul Muncii. Dacă s-ar fi adeverit promisiunile șefului Guvernului, bugetarii din instituțiile administrației centrale și locale ar urma să se împartă și să lucreze jumătate din lună pentru 75% din salariul de bază. Prevederile șomajului tehnic nu se vor aplica însă personalului medical, polițiștilor, jandarmilor, profesorilor și personalului din Ministerul Muncii. Este important de reținut că acel proiect nu a fost adoptat în ședința de Guvern de jos pentru că urma să mai fie discutat.

Într-o cu totul altă direcție au mers afirmațiile de ieri ale ministrului Finanțelor. Dacă nu ai fi știut, spuneai că Florin Cîțu nu face parte din guvernul Orban. Într-o intervenție la Digi24, ministrul a spus răspicat că așa ceva nu există. El nu are în lucru la minister un proiect privind o schemă de acordare a șomajului tehnic pentru personalul plătit din bani publici. Mai mult decât atât, el nu susține o asemenea măsură, în acest moment.

„Nu există așa ceva în discuție în Ministerul Finanțelor Publice și nu este ceva ce eu aș susține în acest moment. Astăzi este nevoie de fiecare om în administrația publică. (…) Eu știu discuțiile din spațiul public. Dar mereu am susținut o reformă a aparatului administrativ”, a spus Florin Cîțu, la postul Digi24. Va fi interesant să vedem cât durează până îl contrazice Orban, băgând bugetarii într-o stare de incertitudine.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele