Îi vizează pe toți cei cu mașini pe benzină și motorină. Ce se întâmplă chiar acum cu prețul combustibilului în lume?

Îi vizează pe toți cei cu mașini pe benzină și motorină. Ce se întâmplă chiar acum cu prețul combustibilului în lume?

Din 18 mai, România e în stare de alertă. Mai multe țări din Europa au luat decizii similare de relaxare a măsurilor. Pe acest fond e de așteptat ca prețul la benzină și motorină să se schimbe.

În prezent, prețul la benzină și motorină a ajuns la un nivel pe care mulți nu l-au mai prins de aproape un deceniu. Criza medicală a produs această scădere. În prezent, la nivel global, prețul petrolului a crescut la 30 de dolari pe baril. E pentru prima dată când se întâmplă asta în ultimele două luni.

După trei săptămâni de scădere, prețul a crescut cu 5%. Asta va influența și prețul la benzină și motorină, dar când va fi semnificativă?

Specialiști în domeniu susțin că e puțin probabil să crească prețul la nivelul de dinainte de pandemie, notează The Sun Daily. Nici în Wuhan, cea mai afectată regiune din China, chiar și după relaxarea restricțiilor consumul n-a revenit la 100%.

Ce se poate întâmpla în perioada de relaxare

Pe următoarele luni, specialiștii estimează că va fi vorba de-un consum de 40% până la 60% din cât era înainte. În ceea ce privește profitul benzinăriilor, încă nu e cert dacă, la un așa nivel, își mai pot acoperi cheltuielile. Depinde de fiecare și de cât de mult consumă.

Comerțul cu benzină și motorină, conform experților, se va schimba considerabil și cei din industrie trebuie să-și ajusteze așteptările și prognozele de venituri.

Ce se întâmplă în România cu prețul la benzină și motorină? Pe 18 mai, cel mai ieftin litru de benzină era în Bacău la 4,13 lei. Cel mai ieftin litru de motorină era la Agigea, Constanța, la 4,12 lei. La nivel național, în București benzina e la 4,18 lei, motorina e la 4,44 lei, iar GPL e la 2,55 lei.

Dintre orașele mari, cele mai mici prețuri sunt înregistrate în Constanța. Litrul de benzină e la 4,19 lei, iar motorina e la 4,32 lei pe litru. GPL e la 2,59 lei.