01 sept. 2020 | 15:15

Ideea curentului wireless, în secolul 21: compania care vrea să facă o asemenea rețea electrică globală

ACTUALITATE
Ideea curentului wireless, în secolul 21: compania care vrea să facă o asemenea rețea electrică globală

Un startup din Noua Zeelandă consideră că poate alimenta întregul glob cu un sistem de transmisie electrică wireless. Poate aduce energie în zonele greu accesibile și poate face acest lucru la un cost mai mic decât în ​​cazul liniilor electrice tradiționale.

Startup-ul Emrod, în parteneriat cu o companie lider în furnizarea de energie electrică, au început testarea transmisiei de energie electrică la nivel global, utilizând o serie de antene. Singurul factor limitativ este că antenele trebuie să fie la limita vizuală între ele. Astfel, sistemul constă dintr-o sursă de alimentare, o antenă de transmisie, mai multe stații de releu și o antenă de recepție, adesea denumită „rectenna”.

Emrod convertește energia electrică în microunde, care, la rândul lor, sunt transmise printr-un fascicul cilindric către stațiile de releu. Aceste stații reorientează fasciculul și îl ghidează de-a lungul drumului către „rectenne”, unde microundele sunt convertite înapoi în electricitate.

Conceptul nu este nou însă. De fapt, inginerul și inventatorul Nikola Tesla și-a imaginat un sistem electric fără fir în urmă cu mai bine de 100 de ani. Rețelele transcontinentale cu releu cu microunde au deschis comunicațiile telefonice între Europa și America în anii 1950, iar ultimele decenii ne-au adus rețele wireless din ce în ce mai eficiente, dar și tehnologii de comunicații prin satelit.

Ce face notabil sistemul Emrod – gradul ridicat de eficiență și absența aproape totală a pierderilor de energie

„Eficiența tuturor componentelor pe care le-am dezvoltat sunt destul de bune, aproape de 100%”, a declarat fondatorul Emrod, Greg Kushnir. El a spus că sistemul său folosește multe dintre aceleași elemente ca și cuptorul comun cu microunde de uz casnic, care atinge doar o eficiență de 70%. El a spus că dezvoltarea de materiale mai noi pentru transmiterea energiei în ultimii ani ajută la minimizarea pierderilor de energie. „Nu suntem primii care aplică această tehnologie, dar suntem primii care au o soluție viabilă din punct de vedere comercial”, a spus Kushnir.

Emrod a testat sistemul pe distanțe scurte, până la 40 de metri până acum. Oficialii companiei spun că nu există niciun motiv să credem că sistemul nu va funcționa perfect pe sute de mile. Facilitățile offshore ar putea transmite energie către destinații greu accesibile. De asemenea, puterea ar putea fi transmisă cu ușurință prin regiuni muntoase sau zone care ar fi prea perfide sau prea costisitoare pentru a trece cablurile tradiționale. Mai mult, centralele electrice wireless ar putea fi înființate rapid după uragane sau alte dezastre naturale.

„Putem folosi exact aceeași tehnologie pentru a transmite de 100 de ori mai multă putere pe distanțe mult mai mari”, a spus Kushnir. „Sistemele fără fir care utilizează tehnologia Emrod pot transmite orice cantitate de curent de energie transmisă de soluțiile prin cablu”, adaugă el.

Proiectul comun cu Powerco va începe în octombrie. Compania are, de asemenea, planuri de a transmite energie electrică pe 19 mile de apă de la Noua Zeelandă până la insula Stewart, la ceea ce se așteaptă să fie aproape jumătate din costul unui sistem tradițional cu fir.