08 oct. 2020 | 13:50

Ideea revoluționară prin care Clujul vrea să elimine poluarea: ce-s lichenii de 70.000 de euro bucata

ACTUALITATE
Ideea revoluționară prin care Clujul vrea să elimine poluarea: ce-s lichenii de 70.000 de euro bucata

Poluarea e una dintre principalele probleme în multe orașe mari ale României, iar Clujul nu face excepție. Municipiul din inima Transilvaniei susține, însă, că a găsit o soluție: panouri de licheni de 70.000 de euro bucata.

Multe orașe din România se confruntă cu poluarea. E și din cauza milioanelor de mașini de pe străzi, dar și din cauza faptului că autoritățile n-au venit cu soluții inteligente. Clujul se laudă acum cu o posibilă investiție care ar putea reduce drastic poluarea.

E vorba de panouri de licheni care au putere de purificare echivalentul a sute de copaci. Mai exact, 275 de copaci, după cum arată Primăria. Numai că și investiția e una pe măsură: 70.000 de euro bucata.

Ideea revoluționară prin care Clujul vrea să elimine poluarea

Primăria vrea să cumpere trei astfel de sisteme. E vorba de trei panouri cu licheni care, fiecare, ar avea puterea de purificare a 275 de copaci. Sistemele sunt denumite „City Trees” și sunt întâlnite și în alte mari orașe europene.

Valoarea estimată a investiţiei este de 208.000 de euro, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 19 octombrie 2020.   „City Tree” este un panou vertical acoperit de muşchi care ar echivala cu 275 de copaci în ceea ce înseamnă purificarea aerului. Astfel de amenajări au fost realizate în oraşe precum Bruxelles, Londra, Berlin, Oslo, Hong Kong, Paris.

Proiect de bugetare participativă „Copacii urbani” sunt o parte din proiectul „Aer curat la Cluj”, cel mai votat de către clujeni în procesul de bugetare participativă în 2019. Practic, clujenii propun mai multe proiecte, iar cele mai votate ar urma să fie finanţate de municipalitate.    În 2019, cel mai votat proiect – care a obţinut 428 de voturi – a fost intitulat „Aer curat la Cluj”.

„Având în vedere schimbările climatice şi poluarea tot mai ridicata din oraş, se propune o abordare multilaterala pentru un aer mai curat, temperaturi mai scăzute şi o calitate mai buna a vieţii. * plantarea de copaci cât mai mari în tot oraşul (se pot alege anumite tipuri de copaci care să elimine poluanţii prezenţi în aer) * copaci inteligenţi pentru purificarea aerului acolo unde spaţiul nu permite altfel: https://greencitysolutions.de/en * faţade verzi/pereţi verticali pentru clădiri * garduri vii intre străzi şi trotuare”.