Guvernul care profită de pandemie ca să-și spioneze cetățenii
Suntem în plină pandemie de coronavirus, iar guvernele din toată lumea sunt obligate să vină cu măsuri. Numai că aceste decizii ar trebui să fie în beneficiul cetățenilor, nu invers.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus, iar în România a fost declarată, începând de luni, starea de urgență. Asta înseamnă, între altele, că autoritățile pot lua măsuri drastice pentru oprirea răspândirii coronavirusului, iar achiziițile de materiale sanitare se fac în regim de urgență.
E de datoria autorităților să vină cu măsuri urgente în această perioadă. Numai că unele Guverne par să profite un pic de această situație. E cazul Executivului din Israel, condus de Benjamin Netanyahu, care tocmai ce a dat naștere unor dezbateri aprinse din cauza unei decizii controversate.
Practic, dă impresia că se folosește de criza declanșată de coronavirus pentru a-și spiona cetățenii.
Ce a făcut Guvernul din Israel în plină pandemie de coronavirus
La cererea Guvernului, procurorii din Israel au aprobat o tehnologie controversată. E vorba de un sistem ce poartă numele de Shin Bet (numele serviciului de securitate internă) și care permite spionarea persoanelor infectate cu coronavirus. Sigur, autoritățile susțin că e vorba de protejarea populației.
Numai că cei care apără drepturile omului atrag atenția că e vorba de o încălcare flagrantă a intimității.
Sub pretextul ținerii sub control a pandemiei, Guvernul israelian insistă că măsura e una bună. Și, dacă va primi avizele necesare în Parlamennt, atunci această inițiativă devine lege și-și produce efectele.
„După ce am primit solicitări din partea premierului și a Ministerului Sănătăţii, toate autorităţile pertinente studiază posibilitatea utilizării capacităţilor tehnologice ale Serviciului General de Securitate în cadrul efortului naţional de a împiedica extinderea epidemiei de coronavirus”, susține un reprezentant al Shin Bet (serviciul de securitate internă).
Cum vor fi urmăriți cetățenii din Israel
Procurorii susțin că, odată cu aprobarea acestei inițiative, telefoanele mobile ale celor infectați vor putea fi urmărite. Astfel, Guvernul va știi în orice moment unde se află aceștia și dacă se deplasează undeva. Autoritățile insistă că puterile sunt limitate: cu alte cuvinte, aceste date nu vor fi colectate și nu vor fi folosite altfel decât în beneficiul populației.
Numai că pandemia de coronavirus nu a lovit atât de tare Israel, cum probabil ai crede. Sunt înregistrare doar 200 de cazuri și nicio persoană nu a decedat din cauza Covid-19. Netanyahu insistă că e un sistem eficient pentru a localiza virusul şi a-l izola, în loc „să izolăm întreaga ţară”.
Liderul partidului pacifist Meretz, Nitzan Horowitz, critică dur inițiativa.
„A urmări, a ţinti şi a supraveghea cetăţenii cu ajutorul bazelor de date şi a tehnologiei sofisticate se poate transforma într-o gravă încălcare a intimităţii şi libertăţilor civile de bază”, şi acesta este motivul pentru care astfel de demersuri „sunt interzise în ţările democratice”, spune Horowitz.